Otkrivena dva nova gnezda orlova krstaša, ornitolozi upozoravaju na zaštitu ugroženih vrsta 1Foto: Milan Ružić/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije našli su dva nova gnezda orlova krstaša, saopštilo je danas to društvo i upozorilo da su orlovi krstaši kritično ugožena vrsta, ali i simbol sa nacionalnog grba i da je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak na teritoriji Srbije.

Oba novootkrivena gnezda krstaša nađena su u banatskom Potisju, u Međunarodno značajnom području za ptice „Slatine srednjeg Banata“, koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu.

Ornitolozi u saopštenju navode da su satelitskim praćenjem kretanja četiri mlada orla krstaša „u protekle dve godine naučili više o njihovim potrebama“ nego što su znali decenijama unazad jr orlovi „svojim kretanjem i boravkom ukazuju gde su najvrednija staništa na kojima pronalaze hrane, gde se odmaraju i spavaju“.

„Te lokacije iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja“, poručio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Otkrivena dva nova gnezda orlova krstaša, ornitolozi upozoravaju na zaštitu ugroženih vrsta 2
Foto: Milan Ružić/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U saopštenju je ocenjeno da će vesti o novim gnezdima orlova krstaša obradovati brojne građane Srbije koji su pružili podršku u dvomesečnoj kampanji „Za naše krstaše“ i sakupili više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet meseci koliko traje period gnežđenja, kao i obeležavanje i praćenje još dva mladunca.

Društvo je upozorilo i na nekažnjeno uništavanje staništa i desetine nerešenih i nekažnjenih slučajeva uglavnom namernih trovanja divljih životinja.

„Na taj način ptice grabljivice stradaju hraneći se zatrovanim mamcima ili ostacima otrovanih životinja“, upozorilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija trenutno ima svega
sedam parova.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak, naglašava u saopštenju Društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari