Nakon nedavnog otkrića fosilnih ostataka kozoroga u kompleksu Zlotskih pećina kod Bora, u pećini Kožuvarska glama, u ataru sela Novo Korito u knjaževačkoj opštini, pronađeni su ostaci najstarije praistorije.

Naime, zahvaljujući međunarodnoj saradnji Filozofskog fakulteta u Beogradu, Zavičajnog muzeja Knjaževac i Univerziteta Arizona, pod rukovodstvom prof. dr Dušana Mihailovića i prof. dr Stivena Kuna, sprovedena su arheološka istraživanja praistorijskih pećinskih staništa u knjaževačkom kraju.

Ispostavilo se da je pećina u Selačkoj novo paleolitsko stanište registrovano na teritoriji Srbije, a na osnovu sprovedenih istraživanja, arheolozi pretpostavljaju da su u njoj ostaci najstarije praistorije, s obzirom da je pećina na putu kojim je anatomski moderan čovek došao u Evropu.

– Tokom istraživanja iskopavali smo slojeve koji pripadaju mlađim periodima. U njima smo našli brojne ostatke materijalne kulture iz bronzanog i gvozdenog doba. Naišli smo na sloj koji je stariji od 10.000 godina i u njemu smo našli ostatke životinja koje više ne žive u Evropi, poput hijene. Očekujemo da ćemo na ovom ili nešto dubljem nivou naići na još starije ostatke i na tragove prisustva lovačko-sakupljačkih zajednica iz paleolita – rekao je novinarima dr Mihailović.

Inače, Zavičajni muzej u Knjaževcu je 2011. godine obavio regonosciranje potencijalnih pećinskih staništa koja mogu u budućnosti da se istražuju, a finalna uloga Zavičajnog muzeja biće prezentovanje materijala prikupljenog na ovom nalazištu koji će istočnu Srbiju prezentovati kao regiju koja ima transparentna paleolitska staništa, smatra arheološkinja knjaževačkog muzeja Bojana Ilijić.

Kako navode stručnjaci, mnogobrojni nađeni ostaci kremenih alatki zajedno sa ostacima pećinskog medveda, hijene i divokoze, predstavljaju deo značajnih informacija kojima se upotpunjava sliku najstarijih ostataka staništa hominida na teritoriji Srbije. Evidentirani su ostaci keramičkih posuda iz metalnog doba, kao i ostaci pleistocenske faune, među kojima se izdvaja fragment vilice leoparda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari