Nakon deset godina spelološkog istraživanja i otkrića najveće i najduže pećine u Srbiji – Lazereve pećine (10.688 metara), kao i otkrića 355 pećina i jama u rejonu sela Zlot, klub Rock and Ice, predvođen iskusnim speleologom Robertom Mišićem, došao je do vrednog i iznenadnog otkrića.


Naime, u kompleksu Zlotskih pećina kod Bora stručna ekipa speleologa ovog sportskog ekstrim kluba otkrila je nove hodnike sa nakitom koji je po svojoj lepoti i veličini ravan Resavskoj pećini, saopštio je ovaj klub. I to nije jedino pažnje vredno otkriće budući da su speleolozi u ovim hodnicima otkrili i fosilne ostatke kozoroga, koji prema proceni kustosa Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Milana Paunovića potiču iz perioda koji je trajao od pre oko 780.000 do pre oko 120.000 godina.

– Pored izuzetnog otkrića novih pećinskih hodnika nepoznatih naučnoj i široj javnosti, nalaz ostataka još uvek neidentifikovane vrste kozoroga jedno je u nizu vrednih paleontoloških otkrića iz tog kraj – rekao je Paunović, a prenela agencija Ist media.

Na osnovu fotografija nađene lobanje koju su speleolozi kluba Rock and Ice prosledili Prirodnjačkom muzeju u Beogradu zaključeno je da se radi o levoj strani lobanje kozoroga sa očuvanom koštanom osnovom levog roga impozantne veličine. Procenjuje se da je reč o fosilnim ostacima koji potiču iz srednjeg pleistocena. Međutim, preciznija identifikacija i procena starosti biće izvršena tek nakon kompletnog iskopavanja i detaljne analize nađenih fosilnih ostataka i ostataka prateće faune kojima ovaj novi lokalitet obiluje, navode stručnjaci.

Inače, profil novootkrivenih pećinskih kanala, prema podacima kluba Rock and Ice, iznosi 150 metara kvadratnih sa pećinskim stubovima visokim preko 10 metara i „pregradnim zidovima“ od nakita.

– Ulazni fragment nove pećine otkrio je Mladen Milošević, koji je tokom rekognisciranja novog sektora, bio vođa ekipe – objašnjava predsednik kluba Zvonko Trifunović, čiji je utisak da je ovo najlepša pećina u ovom delu Srbije..

Treba svakako pomenuti da spretnost, upornost i entuzijazam speleologa koji godinama unazad rade sa sopstvenom opremom, kao naravno i visok stepen obučenosti, doprinose značajnim rezultatima istraživanja podzemlja Zlotske klisure.

– Dosadašnji vredni rezultati bi trebalo da im donesu veću pažnju lokalne i šire javnosti i obezbede lagodniji rad bar u obnovi upotrebljavane opreme i poboljšanju uslova za njihov opasan i težak rad – kaže Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja.

Dva miliona godina

– Tokom istraživanja Lazareve pećine došlo se do novih saznanja o genezi pećine. Sasvim realno je očekivati da su Vernjikica i ova nova otkrivena pećina samo još jedan fragmet najznačajnijeg spelološkog sistema otkrivenog u Srbiji – kaže Robert Mišić koji smatra da ovo otkriće predstavlja najstariji fragment Dubašničkog pećinskog sistema, starog preko dva miliona godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari