Otkriveno rimsko kupatilo 1

U arheološkom nalazištu Anine, nedaleko od Ibarske magistrale, koje je po značaju odmah iza Gamzigrada, osim vile rimskog bogataša iz 3. veka otkriveno je i sačuvano javno termalno kupatilo.

– Iako još nismo sigurni da li je termalno kupatilo bilo u državnom ili u vlasništvu tog rimskog bogataša, kao i cela latifundija koja je hranom snabdevala legije na granici carstva, izvesno je da je kompleks bio javan, odnosno da ga nije koristio samo vlasnik. Uz termu, pronašli smo i tragove prvog uređenog vodovodnog sistema na ovoj teritoriji – kaže Radivoje Arsić, arheolog valjevskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Pred arheolozima se pojavila i bogata zbirka veoma značajnog, prilično očuvanog novca, te bronzane posude iz vremena imperatora Konstantina, kao i cara Valensa. Na osnovu svega toga, arheolozi pretpostavljaju da je vila, javno kupatilo i ogromno, 30 hektara veliko poljoprivredno gazdinstvo koje je hranilo legionare, „živelo“ do druge polovine 4. veka, kada je pregaženo i spaljeno u invaziji Gota.

Da bi se novi lokalitet konzervirao i bio predstavljen javnosti neophodna su sredstva, a za sada je Ministarstvo trgovine i turizma pokazalo interesovanje za ova arheološka nalazišta. Javna kupatila ove vrste se smatraju originalnim rimskim građevinama i najčešće su bila u sastavu vila velikih bogataša, a istorijski spisi pokazuju da su javna kupatila često bila i centralna mesta okupljanja i praktično centar javnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari