Rudari Površinskog kopa „Drmno“ ostvaruju dobre proizvodne rezultate o čemu svedoče i ostvareni razultati proizvodnje za protekli mesec. Generalno se na osnovu konačnih podataka može konstatovati da je na otkrivci ostvaren značajan prebačaj proizvodnje i da je proizvodnja uglja stabilna, kontinuirana i u skladu sa potrebama rada termoenergetskih kapaciteta.


Prema sumiranim podacima o proizvodnji, u maju je rudarskom mehanizacijijom angažovanoj na otkrivanju uglja otkopano 3. 981. 123 kubika čvrste mase, što je za 17 procenata više od majskog plana. Ukupno za pet meseci rada rudarskim sistemima kojima se otriva ugalj otkopano je 17. 852. 144 kubika čvrste mase, što je za 700. 000 kubika više od petomesečnog plana. Inače, od polovine maja započele su i ovogodišnje remontne aktivnosti na Površinskom kopu „Drmno“ i to investicionom opravkom četvrtog jalovinskog rudarskog sistema.

Kada je reč o proizvodnji uglja treba reći da tokom maja nije bilo problema u proizvodnji osnovnog pogonskog goriva za termoenergetskih kapaciteta instalisanih u Kostolcu i Drmnu od čije angažovanosti i zavisi proizvodnja uglja na kopu „Drmno“. Ukupno je tokom maja na Površinskom kopu „Drmno“ iskopano 653. 483 tone uglja, što je na nivou od 79 procenata u osnosu na majski plan, ali u potpunosti u skladu sa potrebama rada termoenegetskih kapaciteta. Za rad termoelektrana sa kopa „Drmno“ isporučeno je 643. 418 tona uglja, a na deponijama se na kraju maja nalazilo oko 450. 000 tona, što je na nivou planiranih količina za kraj proteklog meseca. Dakle, ostvarenje na proizvodnji uglja u odnosu na plan od 79 procenata ne može se oceniti kao podbačaj već kao realna proizvodnja u odnosu na potreba rada i angažovanja termoenergetskih kapaciteta. U prilog ovoj konstataciji govori i činjenica da su tokom maja kostolački termokapaciteti često potiskivani sa proizvodnje. Recimo samo blok snage 210 megavata u Termoelektrani „Kostolac A“ tokom maja nije radio 12 dana, što se svakako odražava i na ispunjenje bilansa proizvodnje uglja koja direktno zavisi od angažovanja termokapaciteta. U dosadašnjem periodu prosečna kalorična vrednost isporučenog uglja iznosila je 8. 200 kilodžula, što se smatra dobrom kaloričnom vrednošću, tako da je za proiozvodnju struje trošena manja količina uglja, a to se opet odražava na važeći plan proizvodnje uglja na kopu „Drmno“.

Od početka godine na Površinskom kopu „Drmno“ iskopano je 3. 802. 926 tona uglja, što je na nivou od 91 procenta u odnsu na petomesečni bilans. Inače, za sredinu juna planiran početak remonta osnovne rudarske mehanizacije angažovane na iskopavanju uglja, koji prema planu treba da se završi do sredine jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari