Španske opozicione partije zatražile su juče da se premijer Marijano Rahoj pojavi pred parlamentom i objasni kako je bivši blagajnik njegove vladajuće Narodne partije stekao bogatstvo od 22 miliona evra na računu u švajcarskoj banci. Španski mediji pišu da je nekadašnji blagajnik Luis Barsenas navodno „ispod žita“ od građevinskih firmi dostavljao bonuse partijskim liderima.


Ekonomska kriza u Španiji proistekla je najvećim delom iz sloma nekada moćnog tržišta nekretnina 2008. Narodna partija je negirala navode opozicije i obećala da će dozvoliti spoljnu reviziju svojih finansija kako bi se odbranila od optužbi za korupciju. Portparolka Marija Delores de Kospedal rekla je da će unutrašnja istraga biti sprovedena i da će svako za koga se utvrdi da je primio neregularne sume novca biti izbačen iz partije.

Imajući u vidu da apsolutna većina Narodnoj partiji omogućava da odbaci predlog opozicionih socijalista i drugih partija da Rahoj poslanicima razjasni ceo slučaj, ipak je odlučeno da španski premijer treba da odgovara na pitanja poslanika na sednici 30. januara. Iako u pomenutom slučaju niko nije uhapšen, taj skandal pogađa Rahoja, koji je zahtevao velike žrtve od građana, kako bi se Španija izborila sa recesijom i stopom nezaposlenosti od 25 odsto.

Njegova vlada je od formiranja počela da sprovodi reforme tržišta rada i finansija, smanjila plate zaposlenima u javnom sektoru i obustavila povećanja penzija, ali je istovremeno podigla poreze. Pokušaj da vlada iz Madrida ubedi vlasti EU i investitore da je ozbiljna u nameri da smanji veliki deficit i da joj neće trebati zajam, u velikoj meri je pao na pleća građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari