Uprkos porukama makedonskih zvaničnika da tragično potonuće broda „Ilinden“ na Ohridskom jezeru prošle subote, kada se utopilo 15 bugarskih turista, ne sme da se pretvori u političku razmiricu Makedonije i Bugarske, ovaj strašni događaj ipak je prizvao i jake političke tonove.

Bugarski premijer Bojko Borisov, u danu žalosti u svojoj zemlji u ponedeljak, prema televiziji BTV (komercijalna stanica u vlasništvu kompanije koja je u Srbiji vlasnik Foksa), optužio je Skoplje za bezobrazluk.

„Mi ćemo ispitati odgovornost bugarskih firmi, ali u čitavom slučaju bezobrazluk je na Makedoncima. Na dan žalosti svako od nas treba da se smiri i da ostavi ovo na savest onih koji su napravili problem. Odgovornost za katastrofu treba da snosi premijer i ministarstva za unutrašnje i spoljne poslove, kao i Ministarstvo zdravstva“, izjavio je Borisov za pomenutu televiziju.

„Ja sam postavio mnogo pitanja, na koja makedonske vlasti nisu imale odgovore. Odgovornost treba da ponese vlasnik broda koji je imao licencu za poslovanje do 2010. godine“, rekao je bugarski predsednik Georgi Prvanov, koji je ukazao i na odgovornost onih koji su izdali dozvolu za rad, kada je poznato koliko je brod star.

Makedonske vlasti odgovorile su uzdržanošću na ove kritike. Bugarska i Makedonija vode paralelnu istragu o ovoj tragediji koju su mediji prozvali „Titanikom na Ohridu“, u koju su uključeni i stručnjaci iz Hrvatske. Prema prvim saznanjima, saopštenim u Skoplju, uzrok nesreće je pucanje metalne sajle kojom brod održava ravnotežu. Nakon pucanja, brod se praktično prepolovio. „Ilinden“ je bio registrovan za prevoz 43 putnika, a u subotu ih je, na izlet do manastira Sveti Naum, prevozio 57. Iako je kapetan potonulog broda uhapšen, a ministar saobraćaja Mile Janakijevski ponudio ostavku iz moralnih razloga, koju premijer Nikola Gruevski još nije odlučio da li da prihvati, čini se da će senka pitanja o tome ko snosi odgovornost za ovu nesreću opteretiti bugarsko-makedonske odnose.

Premijer i ministri bili su konstantno u medijima u danima posle nesreće pokušavajući da umanje odgovornost i evenutalno ubeleže politički poen na račun ove strašne tragedije, smatra Andrej Petrov, funkcioner opozione Socijaldemokratske unije Makedonije. Goran Miškovski iz, takođe opozicione, Nove socijaldemokratske partije, tvrdi da se ostavka iz moralnih razloga jedino može prihvatiti i da tu druge mogućnosti nema.

Prema navodima iz Sofije, moguće je da je kompanija koja je prevozila grupu stradalih bugarskih turista prekršila propise o saobraćaju i evropsko zakonodavstvo, i nema odgovarajuću licencu udruženja prevoznika. Pravno gledano, teško je reći koja kompanija je odgovorna za prevoz putnika na izlet u Ohrid, ako kompanija Berti 13, koja je prevoznik u ovom slučaju, nije imala odgovarajuću licencu udruženja prevoznika, ali ako je to činila za račun kompanije Solak Tur, koja tu licencu ima. Teško je sada reći ko je tu prekršio propise, smatra Ljubomir Hristov, direktor Agencije za autoprevozničku administraciju. Prema njegovim rečima, licenca za prevoz putnika neće biti oduzeta nikome ko se pominje u ovom slučaju dok se ne završi istraga.

Brod „Ilinden“ bio je šest metara dug, i potunuo je oko 10 sati ujutro, 200 metara od obale, na dubini od sedam-osam metara. Bugarski mediji prenose tvrdnje poznavalaca nautike da je ovaj stari brod već jednom bio potopljen, i to tokom Drugog svetskog rata, u napadu nacističkih snaga, blizu manastaria Sveti Naum. Tada se zvao „Kralj Petar“ i pripadao je mornarici Kraljevine Jugoslavije. Ovi navodi nisu potkrepljeni zvaničnim podacima, ali olupina broda tokom nedelje ni posle više pokušaja i najava, nije izvađena na površinu.

Prema zvaničnim podacima, brod je izgrađen još 1924. godine u Regensburgu, u Nemačkoj. Korišćen je za turističke ture za šta je od nadležnih službi posedovao urednu dokumentaciju, a prema saopštenju Ohridske kapetanije, poslednji tehnički pregled broda obavljen je u maju ove godine, kada mu je izdata dozvola za plovidbu. Mediji prenose da su na brodu bila samo dva prsluka za spasavanje, a očevici prenose da je brod potonuo za samo nekoliko minuta. „Ilindenu“ su posle sos poziva u pomoć pritekli brodovi „Aleksandra“ i „Kristina“, koji su plovili u blizini.

U blizini su se našle i ronilačke ekipe makedonske policije, koje su takođe uspele brzo da reaguju. Prema bugarskim medijima, čamcem je oko tridesetoro ljudi iz vode izvadio mladić koji studira u Bugarskoj, uz pomoć oca i rođaka, a prema beogradskoj štampi, značajan doprinos spasavanju dale su i dve doktorke sa VMA, Žaklina Spasić i Gordana Dimitrić, reanimiravši sedam osoba. Prema navodima Iva Marinova, zamenika ministra ekonomije i turizma Bugarske, grupa bugarskih turista koja je bila na brodu „Ilinden“, nije bila osigurana. Da su žrve ovog nesrćenog izleta bile informisane o svojim pravima, i imale na uvid informacije o kompaniji koja organizuje turu, sigurno ne bi bile dovedene u zabludu o svojim pravima, naveo je Marinov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari