Otkud tropska biljka „vodena salata“ preko Palićkog jezera 1Foto: Printscreen / YT Nikola Tumbas

Lagune u prvom sektoru Palićkog jezera odnedavno su potpuno prekrivene takozvanom vodenom salatom, invazivnom tropskom biljkom koja se prvi put pojavljuje na jezeru. Kako se ova biljna vrsta pojavila u jezeru i kako utiče na život u njemu?

Palićko jezero potpuno je prekriveno jednom novom tropskom biljkom, koja se do sada nije viđala na ovom jezeru.

Žika Reh iz Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Gradske uprave Subotice navodi da je u pitanju ukrasna biljka koja se koristi u akvarijumima, u baštinskim jezerima.

„Nje ima u prodaji, u prodavnicama specijalizovanim, najverovatnije je tako i dospela što je unešena kao ukrasna biljka. Nismo mi jedini, ona se sada širi Evropom, to je povezano s tim što su nam zime sve toplije i toplije. Ova biljka inače nije prilagođena našim klimatskim uslovima i u principu ne bi trebalo da preživi ispod 15 stepeni Celzijusovih, međutim, s jedne strane, zime su sve toplije, s druge strane i same biljke se prilagođavaju“, objašnjava Reh, prenosi RTS.

Prema njegovim rečima, u prvom sektoru jezera, koji je osmišljen da bude u funkciji prečišćavanja vode, više biljke mogu da imaju značajnu ulogu u izvlačenju azota i fosfora iz vode, a to je pozitivan uticaj.

„Međutim negativni uticaj je to što je ipak to jedna invazivna vrsta koja se širi i osvaja nove teritorije. Mi ne znamo kako će ona uticati na drugi živi svet ovde i zato je vrlo bitno da se ona kontroliše, mehanički suzbija“, istakao je Žika Reh.

Akvarijumski otpad ne sme da se baca u Palićko jezero

Stručnjaci Pokrijinskog zavoda za zaštitu prirode uzorkovali su biljku koja se pojavila na Palićskom jezeru.

„Preporuka, koju smo mi dali upravi Parka prirode Palićkog jezera, jeste da se vrsta mehanički ukloni iz dela Palića koji je zaštićen, to jest iz drugog sektora, a u prvom sektoru će ona da nestane prirodnim putem“, rekao je Ranko Perić iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Mehaničko uklanjanje biljke je već počelo.

„Javno preduzeće Palić-Ludaš krenulo je sa mehaničkim suzbijenjem kako bi se sprečilo da biljka ode u druge sektore. Naravno, što pre treba krenuti i sa suzbijanjem i sa kontrolisanjem“, navodi Reh.

Preporuka je stručnjaka da se akvarijumski otpad ne baca u kanalizaciju, upravo da neke druge invazivne biljke ne bi još lošije uticale na Palićko jezero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari