U Kragujevcu je uoči minulog vikenda predstavljen program koji materijalno najugroženijim izbeglicama iz Hrvatske i BIH treba da omogući da napokon dođu do krova nad glavom. Program realizuju italijanska organizacija INTRSOS i Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, a njime je predviđen otkup seoskih domaćinstava i kuća, kao i vikendica u prigradskim naseljima za rešavanje stambenih pitanja socijalno najugroženijih izbegličkih porodica.

U Kragujevcu je uoči minulog vikenda predstavljen program koji materijalno najugroženijim izbeglicama iz Hrvatske i BIH treba da omogući da napokon dođu do krova nad glavom. Program realizuju italijanska organizacija INTRSOS i Komesarijat za izbeglice Republike Srbije, a njime je predviđen otkup seoskih domaćinstava i kuća, kao i vikendica u prigradskim naseljima za rešavanje stambenih pitanja socijalno najugroženijih izbegličkih porodica. Projekat finasira Evropska agencija za rekonstrukciju, koja će ugroženim izbegličkim porodicama obezbeđivati po 6.000 evra za kupovinu kuće ili napuštenog seoskog domaćinstva.
Znamo da u okolini Kragujevca za 6.000 evra mogu da se kupe napuštena imanja, ili manje kuće, što bi najugroženijim izbeglicama omogućilo barem skroman početak. Izbeglice će same pronalaziti takva domaćinstva i objekte, a finansijeri projekta će, nakon sklapanja kupoprodajnih ugovora, platiti kupljene kuće ili imanja, rečeno je prilikom predstavljanja programa stambenog zbrinjavanja najugroženijih izbeglica iz Hrvatske i BIH, koji su utočište našli u Kragujevcu. Napomenuto je da će nadležna komisija posetiti sve porodice koje se preko konkursa budu uključile u realizaciju ovog projekta, u kome neće moći da učestvuju one izbeglice koje su, u međuvremenu, ovde obezbedile krov nad glavom, ili, pak, imaju imovinu u zavičaju.
Jedan od uslova za učešće u ovom projektu je i da izbeglice imaju srpsko državljanstvo, ili da su podnele zahtev za sticanje državljanstva.
U Kragujevcu, prema zvaničnim podacima, boravi još 865 izbeglica iz Hrvatske i BIH. Ovde je utočište našlo i oko 14.000 raseljenih sa Kosova i Metohije, ali oni nisu obuhvaćeni programom rešavanja stambenih pitanja izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari