Nakon višemesečnih tenzija između Sjedinjenih Država i Kine zbog američkeprodaje oružja Tajvanu, ophođenja prema tibetanskom duhovnom vođi dalaj­lami i trgovinskog disbalansa, stiče se utisak da je na pomolu otopljavanje odnosa Pekinga i Vašingtona. Predsednik SAD Barak Obama uputio je direktan apel kineskom kolegi Huu Đintaou da uloži napore da dve supersile ostvare saradnju kada je reč o nuklearnom programa Irana.

U jednočasovnom telefonskom razgovoru Obama je istakao da je veoma važno da dve zemlje udruže snage i obezbede garancije da Iran ispunjava svoje obaveze. Iako je Hu američkom kolegi rekao da se ne zalaže za širenje nuklearnog oružja, nije direktno govorio o Iranu, ili o sankcijama, i zatražio je uspostavljanje „zdravih i stabilnih odnosa“ sa Vašingtonom. Dvojica lidera takođe su razgovarali o Tajvanu i o neophodnosti primene sporazuma G­20 u cilju unapređenja ekonomskog rasta. Analitičari navode da je američki predsednik nakon ostvarenog istorijskog uspeha na domaćem terenu, odnosno usvajanja reformi zdravstvenog sistema, zabeležio i poen na spoljnopolitičkom planu, budući da je Hu nakon dugog odbijanja potvrdio da će sredinom aprila prisustvovati samitu o nuklearnom razoružanju u Vašingtonu, pošto je Peking pristao da učestvuje u pregovorima o uvođenju sankcija UN Teheranu.

Američki ambasador pri UN Sjuzan Rajs rekla je da je Kina nagovestila da je spremna da održi „ozbiljne“ pregovore sa zapadnim silama o novoj rezoluciji UN. Dan uoči razgovora američkog i kineskog lidera u Peking je doputovao iranski vrhovni zvaničnik za nuklearna pitanja Said Džalili nakon čega je šef kineske diplomatije Jang Đeči izjavio da još uvek gaji nadu da će nuklearno pitanje Irana biti rešeno putem pregovora. Međutim, u izveštaju o njihovom razgovoru ne pominje se podrška sankcijama Iranu, ali ni kineski dugogodišnji stav da sankcije nisu fundamentalno rešenje za ovo pitanje.

Prema mišljenju britanskih analitičara, u sporu Zapada i Irana oko nuklearnog programa Teherana Kina može odigrati ključnu ulogu kao posrednik. Budući da su se dve države nedavno sporile oko Tibeta i Tajvana, Hu je upozorio Obamu da se ne suprotstavlja Pekingu kada je reč o ovim pitanjima, kazao je kineski ministar spoljnih poslova. „On je naglasio da se pitanja Tajvana i Tibeta tiču kineskog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i suštinskih interesa Kine, a pravilno rešavanje tih problema je ključno za razvoj zdravih i stabilnih odnosa Kine i SAD“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari