U okviru realizacije ugovora o formiranju kompanije Fijat automobili Srbija, kojim je predviđeno i temeljno čišćenje fabričkog kruga i pogona nove firme, gradska vlast obavezna je da izmesti oko 23.000 kubika građevinskog otpada. Rečje o građevinskom šutu nastalom tokom i nakon NATO bombardovanja, a koji je ovdašnje rukovodstvo naumilo da odloži na bivšoj deponiji Zastava Energetike u prigradskom naselju Opornica.

Planu gradskih čelnika o izmeštanju ovog otpada pored dela meštana naselja ovih dana usprotivio se i ekološki pokret „Breza“. U rukovodstvu tog pokreta sumnjaju da šut nije bezopasan, tim pre što je nastao od NATO projektila, od kojih je veliki broj bio punjen osiromašenim uranijumom. S druge strane, smatraju da bi lagerovanje velike količine ovog otpada na deponiji šljake i ugljene prašine u Opornici moglo da stvori ekološku bombu. Međutim, član kragujevačkog Gradskog veća za komunalne poslove Zoran Jovanovićjuče je za naš list prvo precizirao da građevinski otpad iz Zastave neće biti izmešten na deponiju u Opornici pre Božića.

– Pre nego što krenemo sa iznošenjem otpada iz Zastave u Opornici ćemo organizovati sastanak sa žiteljima tog naselja. Tom prilikom pokazaćemo im nalaze i analize domaćih naučnih ustanova, kojima se potvrđuje da građevinski otpad iz Zastave nije radioaktivan, zatim da ne poseduje opasne supstance, odnosno da nije opasan po zdravlje ni po kom osnovu. Potvrde da ovaj šut nije opasan dobili smo od Instituta za nuklearne nauke Vinča i Zavoda za javno zdravlje iz Beograda, ističe Jovanović, napominjući da ja gradska vlast u posao izmeštanja otpada krenula tek po dobijanju ovih potvrda. I u Republičkoj ekološkoj inspekciji tvrde da građevinski šut iz Zastave ne pripada „teškim otpadima“, koji mogu da naškode zdravlju ljudi.

– Analize Zavoda za javno zdravlje i Instituta za fiziku Medicinskog fakulteta pokazale se da se u ovom slučaju ne radi o opasnom materijalu, kaže ekološki inspektor Rajka Opančina.

 

Više koristi nego štete na deponiji

U kragujevačkoj gradskoj upravi kažu i da su iz beogradskog Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, koji je tokom ove godine sanirao deponiju u Opornici, ovih dana dobili zvanična uveravanja da lagerovanje građevinskog otpada na toj lokaciji nikako i ni na koji način ne bi ugrozilo većpostojeće „skladište“ šljake i ugljene prašine. Naprotiv, stručnjaci tog instituta smatraju, tvrde u rukovodstvu Kragujevca, da bi čvrsti građevinski otpad stabilizovao oporničku deponiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari