Među projektima 85 lokalnih samouprava u Srbiji, koje će finansirati EU sa bespovratnih 5,8 miliona evra, kroz svoj program „Exchange 4“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, podržani su i projekti Užica i Čajetine.

U finansiranju zajedničkog projekta Užica i Čajetine pod nazivom „Otpad nije smeće“, koji će biti realizovan narednih dvanaest meseci, čija je ukupna vrednost 162.190 evra, EU učestvuje sa više od 83,05 odsto.

Cilj projekta je efikasnije korišćenje Regionalnog centra za upravljanje otpadom „Duboko“ u Užicu, kroz povećanje kvantiteta i kvaliteta primarne selekcije otpada na području dveju lokalnih samouprava, smanjenje količine neiskorišćenog otpada, čime bi se poboljšalo funkcionisanje i produžio rok upotrebe deponije Duboko. Takođe, tim projektom Užice bi trebalo da uspostavi tehničke kapacitete za korišćenje biomase kao alternativnog izvora energije, dok će komponente zelenog otpada biti korišćene i za pravljenje komposta.

U realizaciju projekta biće uključeno i 30 mladih volontera iz Užica i Čajetine, koji će stečena znanja iz oblasti primarne selekcije i upravljanja otpadom prenositi svojim vršnjacima i sugrađanima. Za opštinu Čajetina planirana je nabavka 85 kontejnera za selekciju otpada, kao i izrada Lokalnog plana za upravljanje otpadom.

Pored navedenog projekta, opština Čajetina sarađivaće i sa opštinom Beočin, kroz program upravljanja imovinom.

Programom „Exchange 4“, osim projekata u oblasti upravljanja otpadom i upravljanja imovinom, podržani su i projekti ostalih lokalnih samouprava u Srbiji o unapređenju poljoprivredne saradnje i usluga socijalne zaštite za stara lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari