Otpadni gas, koji odlazi u atmosferu u proizvodnji sintetičkog kaučuka, može se koristiti kao gorivo, predlog je stručnjaka Fabrike sintetičkog kaučuka u Elemiru, koji je dobio zeleno svetlo Vlade Srbije i pančevačke Petrohemije u okviru koje FSK posluje. Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnog gasa košta 1,5 miliona evra, a omogućiće da približno 500 kubnih metara otpadnog gasa više ne odlazi u atmosferu.


– Prema tom projektu gas bi se u postrojenju prečistio i ponovo koristio u proizvodnim pogonima, i to kao gorivo. Ovim bismo ostvarili brojne uštede i povećali ekološke standarde – kaže Milovan Eremić, direktor FSK Elemir.

Procena je da bi novac uložen u ovo postrojenje, kroz uštedu, mogao da se vrati već za 14 meseci. U ovom trenutku, projekat je u fazi pripreme, a njegova realizacija treba da omogući unapređenje zaštite životne sredine i poboljšanje energetske efikasnosti. Tom investicijom, na godišnjem nivou, fabrika će uštedeti oko 1,4 miliona evra. Puštanje u rad novih postrojenja planirano je za 2012. godinu. Fabrika trenutno proizvodi oko 22.000 tona kaučuka i nekoliko desetina hiljada tona ostalih proizvoda godišnje. Fabrika sintetičkog kaučuka u Elemiru radi punim kapacitetom i sva tri pogona su u funkciji, a 80 odsto proizvedenog kaučuka odlazi na strano tržište, u 23 evropske zemlje i Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari