Odluka o otpisu kamate na dospele obaveze po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda, koja su dospela na plaćanje do kraja 2009. godine, doneta je na sednici Skupštine grada. Navedeno je da je razlog za donošenje ovakve odluke stvaranje povoljnijih uslova za izmirenje obaveza čime se stvaraju i povoljniji uslovi za razvoj privrede i preduzetništva.

Ova odluka je još u fazi predloga izazvala komentare u javnosti, po kojima se, zbog otpisa duga onima koji nisu izmirivali obaveze, postavlja pitanje šta je sa onima koji su obaveze redovno izmirivali. Načelnik Uprave poreskih prihoda, Velizar Životić, objašnjava: – Ideja za donošenje odluke o otpisu kamate po osnovu određenih lokalnih javnih prihoda bila je prisutna u većini gradova i 2008. i 2009.godine, kada su lokalne uprave preuzele administriranje nad određenim lokalnim izvornim prihodima. Ovaj princip otpisa kamate primenjivao se do sada više puta u Republici, poslednji put je to bilo 2007.godine, za obavezno socijalno osiguranje i porez na oružje. Međutim, lokalne samouprave nisu imale tu mogućnost, zato što nije bilo pravnog osnova da one primene ovaj princip. Izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je donet 2010. godine i objavljen u Službenom glasniku broj 53, članom 52. izjednačeno je pravo lokalne poreske administracije da može, za one prihode, kojima ona gazduje, drugim rečima za koje utvrđuje visinu, način plaćanja i ostale bitne elemente, da primeni princip otpisa kamate na dospela potraživanja koja su se gomilala iz prethodnih godina. Ova inicijativa je pokrenuta preko Stalne konferencije gradova.

Poreski obveznik će, dolaskom u Odeljenje za poslove lokalne poreske administracije koja se nalazi u Porečkoj 4, na osnovu zahteva i dokaza koje podnese, dobiti informaciju koliko duguje i šta treba da uplati. Sve se može uraditi jednim dolaskom.

Sredstva koja se na ovaj način naplate od dužnika biće uplaćena u budžet grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari