Bivši „otporaši“ Nebojša Sokolović i Momčilo Veljković, podneli si inicijativu Visokom savetu sudstva i Ministrastvu pravde, radi razrešenja sudije Gordane Vidojković, koja je, usled zastarevanja, oslobodila krivice Marka Miloševića za njihovo prebijanje ispred kafea „Pasaž“ od pre 11 godina.

Oni smatraju da je sudija Vidojković sve vreme opstruirala proces i vodila ga u pravcu oslobađanja napadača, zbog čega ne zaslužuje da i dalje radi u pravosuđu. „Ona je najpre odbijala naš zahtev da u proces uvede i Marka, iako su očevici svedočili da je on bio glavni akter ove tuče. U proces ga je uvela tek pošto je on dobio azil u Rusiji, pa nije mogao da bude izručen Srbiji“, kaže Veljković.

Nakon toga, 2008. godine donela je presudu po kojoj potvrđuje da je i Marko učestvovao u tuči, ali da se ne zna ko je koga udarao, iako su svedočenja očevidaca bila precizna. Međutim, u februaru 2009. godine Okružni sud je naložio novi postupak, ali ona sve do maja 2010. godine nije zakazala nijedno ročište. Uskoro je objavila zastarevanje procesa, jer je navela da se radi samo o teškim povredama, ali je Apelacioni sud smatrao da su to povrede opasne po život, pa je naložio novo suđenje, jer zastarevanje nastupa tek 2020. godine. Pošto je Luković u međuvremenu poginuo, a Veljković „ispao“ iz procesa zbog zastarevanja jer je zadobio lake povrede, gonjenje je nastavio samo Sokolović. „Međutim, u novom procesu, sudija nije dozvolila snimanje Sokolovića na magnetnoj rezonanci, jer se samo tako moglo dokazati da je imao povrede opasne po život, već je usvojila izveštaj veštaka koji su analizirali samo stare lekarske nalaze. Tada je ustanovila da je on zadobio samo teške povrede, što je krivično delo koje je zastarelo još prošle godine“, kaže Veljković. On navodi da se Visokom savetu sudstva obraćaju i u ime pokojnog Lukovića, najteže povređenog, jer je njegova porodica protivzakonito isključena iz procesa, uz obrazloženje da su zakasnili da preuzmu gonjenje.

„Za zastarevanje procesa nije kriva samo sudija Vidojković, već i dosadašnji predsednici Osnovnog suda, pa ćemo tražiti da se ispita i njihova odgovornost“, najavio je Veljković. Sudija Vidojković poznata je i po oslobađanju četvorice policijskih funkcionera koje je optužnica teretila za hapšenje troje novinara, Nataše Bogović, Bojana Tončića i pokojnog Mileta Veljkovića, u maju 2000. godine, kako bi bili sprečeni da izveštavaju o mitingu opozicije „Stop teroru“, zakazanom povodom prebijanja trojice otporaša. Međutim, optužene je sudija oslobodila krivice, uz obrazloženje da nije utvrđena njihova odgovornost, iako su svi ovi novinari dobili odštetu od države jer je dokazano njihovo nezakonito hapšenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari