Pred Osnovnim sudom u Požarevcu, u sredu, 04. maja, posle dva odlaganja, održan je glavni pretres u ponovnom suđenju protiv Marka Miloševića, zbog premlaćivanja „otporaša“ Nebojše Sokolovića ispred kafea „Pasaž“, 2000. godine. Osim Marka, koji već 11 godina živi u Rusiji, na sudu su se pojavili svi ostali tuženi: Zoran Ivanović „Roleks“, Milan Bajić, Bojan Tadić i braća Saša i Milan Lazić.


Suđenje je ponovo počelo tako što je advokat oštećenog Sokolovića, Dušan Cvejić po naredbi suda, pročitao novu, preciziranu optužnicu koja tereti gore navedene za krivično delo nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život. U optužnici se navodi:

– Zato što su dana 02. 05. 2000. godine oko 19 časova u Požarevcu, u blizini pasaža i prodavnice pod tadašnjim nazivom „Sajbernet“ u stanju uračunljivosti, postupajući sa umišljajem, svesni da je njihovo delo zabranjeno i želeći njegovo izvršenje, po predhodnom dogovoru i podeljenim ulogama, teško telesno povredili oštećenog Sokolović Nebojšu iz Požarevca, na taj način što su ga udarali rukama i nogama u predelu lica i tela, a okrivljeni Marko Milošević i drškom pištolja u glavu, kojim radnjama su oštećenom Sokoloviću naneli telesne povrede u vidu razderine u levom čeonom predelu, nagnječenja i krvne podlive oko oba oka, više levo, nagnječinu levog jagodičnog predela, nagnječinu nosa sa prelomom nosnih kostiju sa dislikacijom i nagnječini zida grudnog koša sa desne strane, a koje povrede skupno procenjeno, u vreme nanošenja predstavljaju tešku telesnu povredu – navodi se, između ostalog, u novoj, preciziranoj optužnici.

Nakon čitanja optužnice svi okrivljeni su ponovo saslušani. Osim što su svi negirali svoju krivicu i odbacili navode iz optužnice, braća Lazić rekli su da su se samo branili jer su bili napadnuti,a Ivanović je najavio da će se i dalje braniti ćutanjem, dok je Bajić tvrdio da se spornog dana nije ni nalazio na licu mesta, a Tadić da nije učestvovao u tom događaju. Tuženu „petorku“ zastupa advokat Danica Spasić, dok je Marku, kao i prilikom prethodnog suđenja, dodeljen advokat po službenoj dužnosti, Mirjana Vlašković. Zbog težine krivičnog dela, nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život, za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora, pravni zastupnik Sokolovića, advokat Dušan Cvejić, tražio je da gonjenje preuzme Osnovno javno tužilaštvo. Međutim, ovo je sudija Gordana Vidojković odbacila, uz obrazloženje da je taj predlog suvišan i da se time odugovlači proces, jer je ovo tužilaštvo do sada više puta odbijalo takav predlog. Cvejić je zahtevao i novo medicinsko veštačenje nalaza sudskog veštaka Dožića, jer je Sokolović zadobio mnogo teže povrede od onih koje je konstatovao raniji veštak, pokojni Vladislav Dožić iz Beograda.

– Ja nikad nisam video tog veštaka, niti su mi obavljeni neophodni lekarski pregledi. Pošto sam kidnapovan od strane tadašnjih vlasti, iz požarevačke bolnice sam prebačen u istražni zatvor u Požarevcu, pa u Klinički centar Srbije i na kraju u bolnici CZ-a u Beogradu. U tuči sam zadobio mnogobrojne povrede, od kojih i danas imam posledice, u vidu hroničnog bronhitisa, upale pluća i povišenog šećera, pritiska i holesterola, a kao posledicu svega toga oštećenja srčanog mišića-izjavio je oštećeni Sokolović.

Ovaj predlog sudija Vidojković je usvojila, pa će novo veštačenje obaviti najimanentniji sudski veštaci koje Srbija ima sa beogradskog Medicinskog fakulteta, do 25. maja, za kada je zakazan naredni nastavak glavnog pretresa. Na primedbu oštećenog, da nema dovoljno vremena za novo veštačenje, sudija je rekla da je ovo najstariji predmet u Osnovnom sudu, zbog čega će Medicinskom fakultetu biti upućena posebna urgencija. Osim Sokolovića, u tuči ispred „Pasaža“ premlaćeni su i pokojni Radojko Luković i Momčilo Veljković. Postupak po tužbi Veljkovića je zastareo, jer se radilo o lakim telesnim povredama, dok bi postupak po tužbi najteže povređenog – pokojnog Lukovića, trebalo da nastavi njegova porodica, o čemu se očekuje izjašnjenje Višeg suda u Požarevcu na osnovu predloga o zaštiti zakonosti postupka.

Sokolović kažnjen opomenom

Prilikom suočavanja okrivljenih sa oštećenim, kada su gledajući se u oči, svi do jednog ostali pri ranijim iskazima, došlo je do malog incidenta. Naime, oštećeni Sokolović koji je bio vidno uzbuđen, jer je veoma emotivno proživljavao ponovno suđenje, obratio se Milanu Bajiću, koji je rekao da Sokolovića uopšte ne poznaje, rečima: „Sad ću ja da te podsetim odakle me znaš. Vrlo dobro se sećaš kada si me…“ U tom trenutku sudija Vidojković je prekinula iznerviranog Sokolovića i kaznila ga opomenom zbog toga što se okrivljenom obratio bez dozvole suda. Opomena podrazumeva i određeni novčani iznos koji će Sokolović morati da plati, izuzev, ako sud ne opozove svoju odluku, u budžet Osnovnog suda u Požarevcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari