Preko 3.700 od ukupno 4.400 radnika Zastava zapošljavanja i obrazovanja (ZZO) u Kragujevcu potpisalo je do isteka roka, juče u 17 sati, sporazum o raskidu radnog odnosa sa preduzećem i uzimanju stimulativnih otpremnina. Rok za potpisivanje sporazuma istekao je, ali nekoliko stotina radnika je još uvek čekalo da potpiše odluku o preuzimanju otpremnine.

Preko 3.700 od ukupno 4.400 radnika Zastava zapošljavanja i obrazovanja (ZZO) u Kragujevcu potpisalo je do isteka roka, juče u 17 sati, sporazum o raskidu radnog odnosa sa preduzećem i uzimanju stimulativnih otpremnina. Rok za potpisivanje sporazuma istekao je, ali nekoliko stotina radnika je još uvek čekalo da potpiše odluku o preuzimanju otpremnine. Rukovodilac kadrovske službe u ŽO Radmilo Đorđević rekao je agenciji Beta da će ta služba produžiti rad i da će svima biti omogućeno da se prijave za otpremnine.
Oko 2.000 radnika kragujevačke Zastave protestovalo je juče ispred Skupštine grada zbog odluke Vlade Srbije da prestane sa finansiranjem ZZO. Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Kragujevca Goran Milić zatražio je od vlade da produži finansiranje radnika ZZO do 31. decembra ove godine i optužio je da „nije imala sluha za sudbinu 4.000 radnika“. Potpredsednik Samostalnog sindikata Zastava vozila Zoran Marković optužio je republičku vladu za „beogradizaciju Srbije“ i za ulazak stranog kapitala i tajkuna na velika vrata. On je zahvalio na podršci protestima radnika Zastave gradonačelniku Veroljubu Stevanoviću i Skupštini grada, i naglasio da će se sindikat do kraja boriti „za svakog čoveka“.
Kako je juče saopšteno, u četvrtak, 30. avgusta, biće organizovan odlazak na proteste pred zgradom Vlade Srbije u Beogradu, gde će biti ponovljeni zahtevi sindikata da se finansiranje ZZO produži do 31. decembra.
Posle jučerašnjeg protesta u zgradi Doma sindikata u Kragujevcu, radnici su se prijavljivali za odlazak u Beograd i za učešće u najavljenom štrajku glađu. Tokom prepodneva za štrajk glađu prijavilo se dvadesetak dobrovoljaca.
Posle transformacije kompanije Zastava 2001. godine, formiran je ZZO na čijoj se evidenciji tada našlo oko 9.500 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.
Pre najnovije odluke Vlade Srbije da radnicima ZZO-a ponudi stimulativne otpremnine u visini od 250 evra za svaku godinu staža u tom preduzeću je bilo oko 4.400 radnika. Iz budžeta Vlade Srbije je za finansiranje ZZO-a do sada izdvojeno oko 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari