Otrovano sedam pasa lutalica u Požegi 1Foto: Beta/Saša Đorđević (Ilustracija)

U nekoliko prethodnih dana, za sada nepoznati počinilac ili više njih, otrovali su najmanje sedam pasa lutalica na nekoliko lokacija u centru Požege.

Sumnja se, kako je za Danas rekla Zorica Gavrilović iz požeškog Udruženja za zaštitu životinja „Spasa“, da su psi otrovani mamcima sa kreozanom, pesticidom čija upotreba je zabranjena i koji se ne može legalno kupiti. Ona dodaje da je to udruženje alarmiralo predstavnike požeškog JKP Naš dom, odnosno službu Zoohigijene, i komunalne inspekcije koje su odmah reagovale.

Ta inspekcija, kako je Danasu rekao Želimir Rebić, komunalni inspektor u Požegi, podnela je juče prijavu policiji kako bi se pronašli počinioci tog nedela, dok iz policije kažu da su „preduzeli mere iz svoje nadležnosti i da su o tome obavestili osnovnog tužioca“.

– Služba Zoohigijene je uklonila sa ulica leševe, a moguće je da će oni biti upućeni na obdukciju, kako bi se ustanovilo da li je to bilo trovanje kreozanom, pošto na to ukazuju stanja uginulih pasa. Tri psa smo uspeli da spasemo, zahvaljujući brzoj rekciji veterinara, kazala je za Danas Gligorijević.

Ona je upozorila i na moguću opasnost po ljude, posebno za decu, ukoliko bi bili u kontaktu sa tim otrovom.

– Neodgovorni vlasnici pasa su krivi za veliki broj lutalica na ulicama. Pas im vremenom dosadi, neće da ga sterilišu, a štence ostavljaju pored kontejnera, prodavnica, puteva, u blizini škola i na drugim mestima, upozorava Gligorijević.

Miljko Kragović, direktor požeškog JKP Naš dom, u čijem sastavu je i služba Zoohigijene, u okviru koje postoji azil za humano zbrinjavanje pasa lutalica, kazao je za Danas da je o jezivom prizoru obavestio komunalnu i veterinarsku inspekciju.

– Bio sam na licu mesta i, osim što je to nehumano prema psima, ta količina kreozana, ako je u pitanju ta hemikalija što bi trebalo da se utvrdi, dovoljna je da ubije krdo životinja, kazao je Kragović i dodao da je sam, radi dokaza, fotografisao užasne prizore uginulih pasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari