U Topionici Rudarsko-topioničarskog basena Bor proizvodnja je preventivno bila zaustavljena tokom prošle nedelje. U međuvremenu, počela je da radi, da bi njeni agregati bili ponovo zaustavljeni 30. avgusta.

Razlog – izmerena koncentracija sumpor-dioksida u gradskom parku iznosila je oko 1.500 mikrograma po kubnom metru vazduha, a dozvoljena je inače 350 mikrograma. U Brezoniku je bila oko 600 mikrograma, a kod Instituta nije prelazila graničnu vrednost.

– Stajaćemo sve dok vremenski uslovi ne dozvole da metalurški agregati ponovo počnu da rade. Ovo nije marketinški potez, kako su objavili neki mediji, već smo opet, zbog epizodnog zagađenja, zaustavili topioničke agregate – izjavio je novinarima direktor Topionice Boban Todorović.

Rukovodstvo Topionice i rafinacije borskog kombinata bakra, kako navodi savetnik za proizvodnju i ekologiju u TIR-u Toplica Marjanović, preduzima i druge preventivne mere. Prošlonedeljni zastoj iskorišćen je za delimičnu popravku onoga što je bilo moguće.

– Uskoro ćemo nabaviti još dve merne stanice za kontrolu sumpor-dioksida i meteoroloških parametara, od kojih će jedna biti postavljena u Krivelju, a druga u krugu RTB-a da bi se pratile prizemne koncentracije koje idu ka centru grada i koje će koštati oko 55.000 evra. Stupili smo u kontakt sa konsultantskom firmom „Senes“ iz Kanade i do kraja septembra imaćemo softver koji će nam davati prognozu vremena i koncentracije sumpor-dioksida na svakih 100 metara u gradu i okolini – kaže Marjanović. Marjanović je podsetio da osim ovih stanica, postoji i sistem za praćenje lebdećih čestica i taložnih materija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari