Gotovo dva meseca je od nemačkih parlamentarnih izbora, Nemačka ne samo da još nema novu vladu nego se pregovori predstavnika buduće crno-crvene koalicije oko glavnih tema još nisu primakli definitivnom dogovoru.

To je ove nedelje bilo naročito veliki problem za nemačke socijaldemokrate (SPD) koji su u Lajpcigu održali izborni kongres, a da svome, prema koaliciji koja se dogovara, skeptičnom članstvu, nisu mogli da posvedoče uspeh ni u jednom od ključnih uslova partije za ulazak u novu vladu.

Mada su oko glavnog zahteva SPD za uvođenje opšte minimalne plate otprilike blizu dogovoru sa CDU-CSU. Ova je činjenica vrlo važna jer će SPD konačnu odluku o ulasku ili ne ulasku u vladu prepustiti članstvu. Kongres je, kako prenose nemački mediji, obeležen 80-minutnim govorom šefa SDP-a Zigmana Gabrijela u kome je on preuzeo odgovornost za drugi najlošiji izborni rezultat socijaldemokrata od 1949. do danas („ukupnu političku odgovornost za naš izborni rezultat od 22. septembra preuzima šef partije, preuzimam ja“), a pomogao mu je i socijaldemokratski kandidat za kancelara Per Štajnbrik („glavni deo odgovornosti za poraz snosi glavni kandidat“).

Kako Nemačka u velikoj meri određuje političke i ekonomske tokove u Evropi, tako i nemačke socijaldemokrate imaju ključni uticaj na stanje i položaj socijaldemokratije.

Gabrijel je priznao da postoji kulturni jaz između socijaldemokratskih funkcionera i radništva, da se u delovima nemačkog društva socijaldemokrate više ne doživljavaju kao advokati normalnih ljudi. „Sasvim klasično socijaldemokratsko biračko telo ne samo da više nema utisak da mi njihovu svakodnevicu i njihovu životnu situaciju poznajemo, da nam je njihov život postao stran, nego, što je najgore od svega, imaju utisak da ih i ne uzimamo za ozbiljno, da za njihov život nemamo poštovanja“, rekao je Gabrijel.

Nasleđe liberala

Sem što su funkcioneri SPD uvereni da će ulaskom u crno-crvenu vladu, kao za dve trećine glasova lošije pozicionirani partner, uspeti da proguraju nešto od izgubljenih socijaldemokratskih principa, Gabrijel je precizirao da je cilj partije ne samo da prevaziđe nastali jaz između nje i marginalizovanih grupa, nego i da „preuzme nasleđe nemačkih liberala zastupanjem jednog pravog socijalnog liberalizma“. Šta bi to trebalo da znači biće tek predmet diskusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari