Otvara se novi put Kosovo-Albanija 1

Na graničnom prelazu Šištavec – Dragaš danas se otvara projekat “Zajednička izgradnja atraktivnog i prosperitetnog regiona”, realizovan u okviru IPA I programa prekogranične saradnje Albanija-Kosovo, za period (2010-2013).

Sprovodi ga MALS na Kosovu i Ministarstvo za evropu i spoljne poslove  u Albaniji. Ukupna vrednost ovog projekta sa obe strane granice obuhvata iznos od 2.4 milona evra.

Kako prenosi RTK,  projekat za izgradnju puta Kruševo –Šištavec će povezati Kosovo sa Albanijom, time poboljšati kretanje građana i mogućnost za razvoj planiskog turizma. Realizacija ovog projekta počela je u 2016. godini, projekat u vrednosti od 85 odsto finansira Kancelarija EU—a na  Kosovu, projekat koji obuhvata izgradnju puta u ukupnoj dužini od 3.2 km, iz sela Kruševo do graničnog prelaza na Šištavcu i izgradnju parkinga na graničnom prelazu površine 2,000 m². Dok, vrednost od 15 odsto ovog projekta finansira MALS i obuhavta izgradnju linije električne energjie visokog napona iz sela Kruševo do graničnog prelaza na Šištavcu, izgradnju trafostanice na graničnom prelazu, solarnu rasvetu parkinga i u blizini graničnog prelaza. Ukupna vrednost  investicije za realizaciju ovog zajedničkog projekta od strane Kosova je 1.2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari