Fabrika za preradu voća i povrća „Radan“ iz Zmajeva, je od Agencije za sertifikaciju HALAL kvaliteta iz Novog Pazara dobilo ovaj sertifikat o kvalitetu proizvodnje hrane po islamskim običajima. Prema rečima Dušana Radanovića, vlasnika i direktora „Radana“, fabrika je od oktobra prošle godine intenzivno radila na dobijanju više sertifikata kvaliteta, tako da je u poslednjih petnaestak dana ovo preduzeće iz Zmajeva osim HALAL sertifikata dobilo i HACCP i Košer sertifikate, dok je u toku postupak za dobijanje standarda ISO 22000.

Fabrika za preradu voća i povrća „Radan“ iz Zmajeva, je od Agencije za sertifikaciju HALAL kvaliteta iz Novog Pazara dobilo ovaj sertifikat o kvalitetu proizvodnje hrane po islamskim običajima. Prema rečima Dušana Radanovića, vlasnika i direktora „Radana“, fabrika je od oktobra prošle godine intenzivno radila na dobijanju više sertifikata kvaliteta, tako da je u poslednjih petnaestak dana ovo preduzeće iz Zmajeva osim HALAL sertifikata dobilo i HACCP i Košer sertifikate, dok je u toku postupak za dobijanje standarda ISO 22000.
– Sertifikat HALAL koji smo dobili od Agencije koja radi u okviru Mešihata Islamske zajednice u Srbiji samo je neka vrsta nadogradnje na HACCP standard. Ono što se dodatno traži za Halal sertifikat je potpuno isključivanje alkohola iz procesa proizvodnje, posebnu upotreba alata, konkretno noževa koji ne smeju da imaju kontakt ni sa čim osim sa voćem i povrćem koje se seče. Praktično, mi smo proteklih nekoliko meseci istovremeno radili na uvođenju svih standarda koji manje-više imaju slične zahteve o zdravstvenoj, higijenskoj i sanitarnoj ispravnosti u proizvodnji hrane – kaže Dušan Radanović. Prema njegovim rečima, obezbeđivanje ovih sertifikata zahtevalo je dosta rada i truda, ali na ovaj način „Radanu“ se otvaraju vrata mnogih tržišta.
– Sada su za nas praktično otvorena sva tržišta u Evropi i svetu jer zadovoljavamo sve moguće standarde i već pre početka prave sezone prerade mi već imamo zahteve iz inostranstva, a i trenutna proizvodnja šljiva koja je u toku namenjena je izvozu u Nemačku“, kaže Radanović, koji sa suprugom Rosom, sinom Srđanom i ćerkom Slađanom upravlja fabrikom.
U Fabrici za preradu voća i povrća „Radan“ iz Zmajeva ove sezone će se prerađivati jagode, maline, višnje, kupine i kajsije, a smeštajni kapacitet firme je oko 1.500 tona. Prema rečima Radanovića, iako je fabrika u najvećem delu potpuno opremljena, intenzivno se radi na daljoj modernizaciji.
– Radimo na uvođenju linije za iskoštičavanje i preradu višanja, koja će obezbediti takav proces proizvodnje da će od ulaska sirovine do izlaska gotovog proizvoda proteći oko četiri sata i ta linija bi trebalo da počne da radi već u maju – kaže Dušan Radanović.
Prošle godine kada je započeta proizvodnja u fabrici „Radan“ otvoreno je oko 80 novih radnih mesta, ali posle proširenja proizvodnje biće potrebno još radnika, dok se u jeku sezone prerade angažuje još nekoliko desetina sezonaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari