Iako je trebalo da bude već završena, na osnovu dosadašnjih obećanja političara, rekonstrukcija Fabrike za preradu vode u Užicu sačekaće kraj ove godine. Novi rok je, pre neki dan, ponudila potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je, zajedno sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, posetila gradsko rukovodstvo, a potom sa njim prisustvovala predizbornom skupu naprednjaka na Trgu partizana.


Mihajlovićeva je u januaru prošle godine, pred novinarima, gradonačelniku Užica Tihomiru Petkoviću (SNS) uručila lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju Fabrike vode „Petar Antonijević“ i rekla da je, za prvu fazu tog projekta, država obezbedila 3,2 miliona evra.

– Birokratija ne bi trebalo da bude problem i na sebe ću preuzeti obavezu da se to brzo reši, rekla je tada ministarka i dodala da bi „tenderi trebalo da se raspišu u aprilu“, „prva faza gradnje trebalo bi da počne u junu ili julu i da se završi do kraja 2015. godine“. Međutim, to je bilo početkom prošle godine, ali, pre neki dan, prilikom njenog ponovnog dolaska u Užice, na podsećanje Danasa da njeno obećanje nije ispunjeno, ona je uzvratila da taj projekat kasni, jer je „dosta vremena utrošeno na izradu i izmene projektne dokumentacije.

– Konačno smo završili tu dokumentaciju. Novac u iznosu od 3,2 miliona evra je obezbeđen preko Ministarstva, koje će u naredne dve sedmice raspisati tender za gradnju prve faze rekonstrukcije. Računajući vreme koje je potrebno za sprovođenje tendera, možemo da očekujemo da ćemo gradonačelnik, ministar Selaković i ja postaviti kamen temeljac za Fabriku vode u junu ove godine, i to je sada javno obećanje, rekla je Mihajlovićeva. Na pitanje kada će konačno biti završena kompletna rekonstrukcija, ministarka je odgovorila:

– Završetak kompletne rekonstrukcije, koja će omogućiti da grad dobije ispravnu vodu za piće iz tog postrojenja, Užičani mogu da očekuju do kraja 2016. godine, a potom je obećala da će novac i za drugu fazu biti obezbeđen.

Vanredna situacija još traje

Zbog problema sa vodom za piće, vanredna situacija koje je uvedena u julu 2014. godine i dalje je na snazi. Objašnjavajući zbog čega se ne ukida vanredna situacija, ako je voda za piće ispravna, Petković je naveo da će takvo stanje ostati do daljeg, kako bi omogućilo ubrzane i skraćene procedure javnih nabavki za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju Fabrike vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari