Zuzke Medveđove iz Bačkog Petrovca priređuje izložbu Slovačka narodna nošnja iz Bačke i slika prve slovačke akademske slikarke Zuzke Medveđove, koja će večeras od 19 sati biti svečano otvorena u Etnografskom muzeju u Beogradu.

Autorka dela izložbe sa narodnim nošnjama je Miroslava Blažić, a za večerašnju postavku pripremljeno je 130 artikala koji će u punom sjaju prikazati bogatu tradiciju vojvođanskih Slovaka kad je nošnja u pitanju. Autor izložbe slika prve akademske slikarke vojvođanskih Slovaka Zuzke Medveđove je mr Pavel Čanji, direktor <I>Muzeja vojvođanskih Slovaka<I> u Bačkom Petrovcu.

– Naš Muzej u Bačkom Petrovcu stara se i o Galeriji <I>Zuzke Medveđove<I>, naše čuvene slikarke koja je nakon smrti 1985. zaveštala sva svoja dela Bačkom Petrovcu, u kojem je rođena. Galerija je otvorena 1. jula 1989 i od tada redovno priređujemo u tom prostoru izložbe njenih dela, ali i mladih autora – istakao je za <I>Danas<I> Pavel Čanji, najavljujući da će u Beogradu od večeras biti izloženo 15 slika Medveđove.

O ovoj interesantnoj slikarki pisao je Vladimir Valenćik, zahvaljujući kojem saznajemo da je Medveđova rođena 5. oktobra 1897. u porodici seljaka iz Bačkog Petrovca, što je uticalo na njeno stvaralaštvo i u tematskom i u likovnom smislu. Prvi put se predstavila tokom <I>Narodnog zbora<I> i <I>Slovačkih narodnih svečanosti<I> u Petrovcu 28. avgusta 1919, kao <I>samouka seoska devojka<I>. S namerom da upiše akademiju, u februaru 1921. odlazi u Prag. Pošto je u Prag stigla izvan rokova za prijemne ispite, počela je da pohađa privatnu školu prof. Ferdinanda Engelmilera, poznatog pejzažiste. Kasnije, iz finansijskih razloga odlazi u Berlin, kako bi nastavila studije. No, zbog nedovoljnog poznavanja jezika morala je da se vrati kući. U ovom periodu u Petrovcu je priredila svoju prvu samostalnu izložbu, 3. i 4. septembra 1922, u zgradi gde se danas nalazi njena galerija.

Nakon toga, Zuzka Medveđova ipak se upisuje na studije ali u Zagrebu, na <I>Umetničko-industrijskoj školi<I>. Međutim, zahvaljujući prvenstveno učitelju Julijusu Kubanjiju, Medveđovoj polazi za rukom da se ponovo vrati u Prag, položi prijemni ispit i da se upiše na <I>Akademiju likovne umetnosti<I>. Umetničke studije u Pragu završila je 1929. Godine 1982. SO Bački Petrovac dodelila je Zuzki Medveđovoj <I>Oktobarsku nagradu<I>. Tada već 85-godišnja slikarka nameravala je da se trajno preseli u Petrovac, ali to se nikada nije ostvarilo. Umrla je u Pezinku (Bratislava, Slovačka republika) 1. februara 1985, a urna sa njenim pepelom stavljena je u grob njenih roditelja i sestara na petrovačkom groblju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari