Tokom radne posete Regionalnoj privrednoj komori Požarevac, delegacija koju su činili Jevgenij Kudinov, šef trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Beogradu, Vladimir Grišin, predstavnik Privredne komore Rusije u Beogradu, Sergej Čičuk, otpravnik poslova Ambasade Belorusije u Beogradu, Miloš Vučinić, predstavnik Privredne komore Belorusije u Beogradu i Miroslav Mitković, savetnik predsednika Privredne komore Srbije za ZND obišla je firme „Meteh“, „Premil“, „Enel“, „Rakija Jevtić“, „Dekor“ i „Union MZ“.

U cilju zajedničkog rada na većoj konkurentnosti i povećanju izvoznih mogućnosti domaćih preduzeća na tržištu novoformirane Carinske unije – Rusije, Belorusije i Kazahstana, a potom je održan sastanak sa jednim brojem izvoznika koji imaju interes za izvoz na ovo tržište.

Prema rečima Jevgenija Kudinova, tokom prošle godine izvoz Srbije u Rusiju je povećan na 53 odsto u poređenju sa 2009. godinom i pošto Srbija ima potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini prilikom izvoza na teritoriju Carinske unije roba može da se plasira bez carinskih dažbina. „Mi smo u fazi pripreme za potpisivanje jednog memoranduma između Rusije i Srbije o saradnji u oblasti modernizacije privrede. Ima prostora, ne samo za klasičnu trgovinu, nego i za više oblike saradnje, mi smo došli da vidimo šta možete da ponudite i naš je zadatak da razradimo šemu dalje saradnje“, rekao je Kudinov.

Inače, postoji velika zainteresovanost za uzajamnu saradnju Srbije i Belorusije i prošle godine robna razmena između dve zemlje povećana je za 2,2 puta. „Cilj današnjeg sastanka je uspostavljanje novih kontakata, kako bi se maksimalno iskoristila prednost slobodne trgovine u okviru Carinske unije. Krajem marta biće otvorena zajednička fabrika beloruskih traktora u Novom Sadu, gde će se u prvoj etapi proizvoditi 1.000 traktora godišnje, s tim da će za nekoliko godina proizvodnja biti povećana na 3.000 traktora. Sa svoje strane Belorusija je zainteresovana za dobijanje naprednih tehnologija i inovacija iz inostranstva, uključujući i Srbiju i s tim u vezi donet je odgovarajući program koji razmatra kao prioritet ulaganje u proizvodnju“, istakao je Sergej Čičuk.

Prema rečima Miroslava Mitkovića, glavni cilj posete je da se vide konkretni proizvodi koji se predlažu za izvoz. „U zavisnosti od toga kako zajedinički procenimo i ocenimo ono što smo danas videli, mi ćemo svakom preduzeću dati smernice i uputstva, šta i kako treba da se uradi, da bi taj proizvod našao svoje mesto na tržište Rusije, Belorusije i Kazahstana. Ono što je sigurno, Sporazum o slobodnoj trgovini se ne koristi u dovoljnoj meri i mi pokušavamo na razne načine da animiramo privrednike i nađemo mogućnosti da se više izvozi“, zaključio je Mitković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari