Zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske zadužen za odnose sa EU Krasimir Kostov podneo je ostavku pošto je sarađivao sa komunističkom tajnom službom. Bugarski premijer Bojko Borisov prihvatio je ostavku koju je Kostov podneo iz „ličnih razloga vezanih za njegovu pripadnost strukturama bivše Državne sigurnosti“, navodi se u saopštenju iz premijerovog kabineta. Komisija zadužena za otvaranje dosijea tajnih službi za vreme komunizma objavila je u sredu da su tri člana sadašnje vlade bili agenti ili saradnici službi.

Kostov je prema nalazima Komisije radio pod pseudonimom Noris i napustio je službu 1991. godine. Kako je navela Komisija, nađeni su dokumenti Kostova koji se odnose na plate i troškove. Druga dva funkcionera vlade za koje je komisija otkrila da su sarađivali sa tajnim službama su ministar bez portfelja zadužen za kulturnu baštinu i dijasporu Božidar Dimitrov i zamenik ministra unutrašnjih poslova Pavlin Dimitrov.

Zakon o otvaranju arhiva, na snazi od 2006. godine, predviđa skoro potpuno otvaranje dosijea civilnih i vojnih službi špijunaže i kontrašpijunaže i ne predviđa nikakve pravne sankcije za bivše agente ili saradnike. Prema izveštajima Komisije jedan od šest članova bugarskih postkomunističkih vlada bio je agent ili saradnik državne bezbednosti. Bugarski predsednik Georgi Parvanov je takođe bio označen kao saradnik službi, što je on demantovao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari