Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i bivši viceguverner Austrije i predsednik Austrijskog ekonomskog saveta Erhard Busek svečano su otvorili međunarodni poslovni forum „Dunav – reka saradnje“ u Bačkoj Palanci, na kome su promovisani uspešni projekti u okviru Dunavske strategije u Srbiji.


Bugarski je ovom prilikom istakao da Pokrajinska vlada daje snažnu podršku Dunavskoj strategiji kroz podršku jačanju kapaciteta kadrova u lokalnim administracijama, u tehničkim kapacitetima na regionalnom i lokalnom nivou, ali i kroz finansijsku podršku za sufinansiranje i pretfinansiranje projekata.

– Pitanje razvoja Dunavske strategije i Dunavske inicijative i razvoja kapaciteta za njihovo sprovođenje najviše je na regionalnom i lokalnom nivou. Naše nije da se bavimo globalnom slikom, već da operativno ovu inicijativu sprovedemo u život. Zbog toga je za Pokrajinsku vladu ključno da radi na izgradnji kapaciteta, posebno ljudskih kapaciteta u državnim administracijama. Osnove su postavljene u gotovo svim lokalnim samoupravama, a naš sledeći cilj je da gradimo ljudske resurse – rekao je Bugarski na otvaranju poslovnog foruma u Bačkoj Palanci.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković najavila je da će parlament Srbije uskoro učestvovati na konferenciji „Dunavski parlamenti“ u Budimpešti i da je osnovna uloga parlamenta da obezbedi političku stabilnost, ali i povezivanje na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i nadnacionalnom nivou.

Predsednik Austrijskog ekonomskog saveta Erhard Busek poručio je da Dunavska inicijativa predstavlja važan korak za ukupne evropske integracije i da je to instrument za dublju saradnju zemalja i ljudi koji žive duž Dunava.

– Strategija Dunavske regije ima glavnu ulogu u razvoju transporta i ekonomije, ali ne treba potcenjivati potencijale Dunava i u oblasti turizma, poljoprivrede i drugih grana – istakao je Busek i napomenuo da i nauka i tehnologija imaju važnu ulogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari