Konfučijev institut, mesto gde će se odvijati niz aktivnosti na promociji kineskog jezika i kulture, ali i na jačanju ekonomske saradnje između republika Kine i Srbije, otvoren je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu kao plod višegodišnje saradnje te institucije i Univerziteta iz kineske provincije Džeđjang.

Novootvoreni Konfučijev institut jedan je od šest stotina kineskih kulturnih centara širom sveta koji doprinose jačanju obrazovne i kulturne razmene, a i dubljem upoznavanju i povezivanju naroda dveju zemalja.

Svečanosti povodom otvaranja Konfučijevog instituta prisustvovali su: predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, potpredsednik i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović, rektor Univerziteta u provinciji Džeđjang Džou Guomo, dekanka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Ivana Živančević Sekeruš, rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković, prorektor za međunarodnu saradnju Pavle Sekeruš, predstavnici provincije Džeđjang i brojni drugi gosti.

– Otvaranje Konfučijevog instituta u Novom Sadu važan je događaj ne samo za Novosadski univerzitet i Vojvodinu nego i za jačanje odnosa između Srbije i Kine, jer će njegovo delovanje omogućiti bogatu kulturnu, prosvetnu i ekonomsku saradnju dveju tradicionalno prijateljskih zemalja – kazao je Pajtić

On je naveo i da je otvaranje Konfučijevog instituta istovremeno značajno i za jačanje ekonomske saradnje između pokrajine Vojvodine i provincije Džeđjang, koja spada u jednu od najrazvijenijih provincija u Kini.

– Kineska nacija broji 1,3 milijarde stanovnika i njihova ekonomija je u ekspanziji. Zbog toga je za našu zemlju i pokrajinu značajno da se što više povezujemo sa onima koji s jedne strane mogu biti veoma zahvalno tržište, a s druge strane mogu biti ekonomski partneri u čitavom nizu poduhvata – istakao je Pajtić zahvalivši se kineskoj zajednici koja je u vreme poplava koje su zadesile Srbiju pokazala visok stepen solidarnosti i humanosti.

Rektor univerziteta u provinciji Džeđjang Džou Guomo rekao je da narod u Kini i Srbiji povezuje tradicionalno prijateljstvo i partnerski odnos u brojnim oblastima, koji će se otvaranjem Konfučijevog instituta unaprediti, posebno u oblasti kulture i visokog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari