Otvoren kontakt centar o projektu Jadar 1foto: F.S./ATAImages

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović otvorila je danas Kontakt centar Vlade Srbije posredstvom kojeg će građani moći da se informišu o projektu „Jadar“.

Ministarka Đedović Handanović javljala se pred novinarima na telefon Kontakt centra i razgovarala sa građanima, odgovarajući na njihova pitanja.

Jednoj građanki kazala je da se u Evropi otvaraju rudnici litijuma, te da je rudnik u Francuskoj najsličniji rudniku koji bi bio u Srbiji.

Prema njenim rečima, godišnje se proizvede oko 1.200 tona litijum-karbonata u rudniku u Portugalu.

Kazala je da je u planu i otvaranje rudnika u Finskoj.

Kada je reč o iskopavanju litijuma u Srbiji, Dubravka Đedović Handanović je navela da je do sada više od 150 ljudi dalo svoja imanja da bi rudarska istraživanja bila nastavljena, tako da ne bi bilo potrebe za dodatnim raseljavanjem stanovništva.

“Ništa nećemo raditi sada kao da nismo članica Evropske unije (EU). Iste kriterijume zahtevamo od kompanije kao da smo deo EU”, poručila je ministarka građanki koja je zvala da se raspita o iskopavanju litijuma u Srbiji.

U kontakt centru stručnjaci iz oblasti rudarstva, zdravstva i ekologije na raspolaganju su građanima svakog radnog dana od devet do 15 časova.

Broj telefona kontakt centra je 0800/37-37-37.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari