Dvanaestu godišnjicu od kada je u sukobu sa državnim snagama bezbednosti Srbije poginuo Ridvan Ćazimi (Komandant Leši) Albanci u njegovom rodnom selu Veliki Trnovac juče su obeležili zvaničnim otvaranjem muzeja. Ovaj muzej se nalazi u neposrednoj blizini lokalnog groblja, gde je i sahranjen ovaj pripadnik Oslobodilačke vojske za Bujanovac, Preševo i Medveđu.

Ispred prostorije u kojoj se nalaze lični predmeti, naoružanje, ali i džip koji je koristio Ćazimi, na jarbolu se vijori zastava Albanije. Muzej je nezvanično otvoren pre nekoliko meseci, a tokom jučerašnjeg dana njega su posećivali žitelji Velikog Trnovca, sela u kome živi više od pet hiljada etničkih Albanaca.

– Ćazimi je postao simbol nacionalnog identiteta Albanaca na jugu Srbije. Njegove slike se i dalje nalaze u kućama ljudi u našem selu. On je bio humanista i čovek koji je tokom oružanih sukoba 2001. godine bio simbol borbe za slobodu. Danas ga se rado sećamo – rekao je predsednik MZ Veliki Trnovac Agim Haliti, inače funkcioner Demokratske partije (DP), koja je najjača stranka u lokalnoj multietničkoj koaliciji u Bujanovcu. On ukazuje da „godišnjica Lešijeve pogibije nema nikakvu političku dimenziju“.

Juče je u Velikom Trnovcu u znak sećanja na pogibiju ovog pripadnika OVPMB, za koga postoje nezvanične informacije da je bio pripadnik Albanske nacionalne armije (ANA), te da je početkom devedesetih učestvovao u ratnim sukobima u BiH, održan resital, dok je lokalni fudbalski klub odigrao utakmicu sa ekipom iz Kumanova.

Danas kada se i zvanično obeležava dvanaest godina od Ćazimijeve pogibije nije najavljen nijedan politički skup, ali se očekuje da će biti održan komemorativni skup ispred prostorija muzeja na kome će se okupiti bivši pripadnici OVPMB iz Preševa i Bujanovca.

Albanski politički lideri iz Bujanovca i Preševa, odbijajući da daju zvanične izjave, ali navode za Danas da se „istorija ne zaboravlja“, ali i da „nijedan Albanac ne sme previše da bude rob prošlosti“.

Ko je Ćazimi?

Ridvan Ćazimi je bio krojač iz Bujanovca i vlasnik butika tekstilne robe krajem osamdesetih godina. Kao pripadnik OVPMB ubijen je 24. maja 2001. godine snajperskim hicem na uzvišenju „Guri Gat“ (crni kamen) oko 13 sati. U finišu međuetničkih oružanih sukoba na jugu Srbije važio je za „čoveka spremnog na kompromis“ u licu predstavnika međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari