Otvoren osmi po redu konkurs za srednjoškolce "Svetionik znanja" 1Foto: Promo

Svetionik znanja, tradicionalno takmičenje srednjoškolaca iz 10 lokalinih zajednica Srbije, koje se sprovodi u organizaciji Svetionika znanja i Asocijacije za afirmaciju kulture (ASK), otvorio je konkurs za osmu generaciju.

Četrdeset srednjoškolaca iz Beograda, Valjeva, Vranja, Vršca, Gnjilana, Zaječara, Kragujevaca, Leskovca, Niša i Čačka dobiće priliku da osmisle projekte za unapređenje zajednice u kojoj žive, i na taj način pokrenu promene u svom gradu.

Ove godine, uz stručno vođenje mentora i kordinatora timovi će raditi na projektima iz oblati informacione tehnologije, zaštite životne sredine, javnog zdravlja i društvene odgovornosti i aktivizma. Svaki tim činiće četvoro srednjoškolaca treće i četvrte godine.

„Izuzetno je važno naglasiti koliko je projekt ‘Svetionik znanja’ ključan za naše društvo. Ova inicijativa je usmerena na obrazovanje mladih lidera i podsticanje pozitivnih promena. Mladima pružamo priliku da se razvijaju i postanu odgovorni građani. Verujem da će ovaj projekt oblikovati našu budućnost na bolje i doneti pozitivne promene u našoj zajednici. ‘Svetionik znanja’ je znak nade za mlade i podsticaj za nas sve da podržimo njihovu viziju i doprinesemo boljoj budućnosti“, rekla je Maja Rubin programska direktorka Asocijacije za afirmaciju kulture.

Pored aktivnosti na lokalnom nivou, srednjoškolci će imati priliku da se pripreme za rad na projektima na seminaru koji će biti organizovan od 6. do 8. septembra, kao i da ih predstave na završnom događaju od 6. do 8. decembra. Pobednički projekat osvaja novčanu nagradu za realizaciju svoje ideje.

Prošlogodišnja pobednica Teodora Bogdanović, učenica gimnazije Bora Stanković iz Niša, upravo je završila realizaciju projekta „Svoj put sledim“ nastalom sa ciljem pružanja podrške deci bez roditeljskog staranja.

Prethodna dva mesecasmo u Nišu smo realizovali program Svoj put sledim, koji je okupio 72 učesnika, 14 volontera i 17 predavača. Projekat je imao je za cilj da pruži mogućnost mladima iz Niša da unaprede i steknu veštine potrebne za socijalnu integraciju i zapošljavanje, sa akcentom na mlade bez roditeljskog staranja, iz sistema socijalne zaštite.

Obuhvatio je 10 edukativnih radionica i 4 zabavne aktivnosti.

Radionice su se bavile temama poput javnog nastupa, pisanja CV-ja, otkrivanja sopstvenih potencijala i snaga, emocionalne inteligencije, stresa, pisanja i upravljanja projektima, stranih jezika, aktivizma i volonterizma, preduzetništva i umeća komunikacije.

Verujemo da su radionice pružile učesnicima dragocene veštine koje će im pomoći u budućem profesionalnom i ličnom razvoju- istakla je Teodora Bogdanović

Pravo učešća na kokursu imaju svi srednjoškolci koji upisuju treću ili četvrtu godinu, čija su interesovanja usmerana ka lokalnoj zajednici, pisanju projekata i aktivizmu.

Konkurs je otvoren do 15. avgusta, a prijave se vrše preko linka: https://forms.gle/1Vhk5FSn6nKezwq38

Izabrani kandidati biće obavešteni do 25. avgusta o finalnom odabiru.

Svetionik znanja se sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva turizma i omladine Republike Srbije,a sprovode ga Svetionik znanja i Asocijacija za afirmaciju kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari