Emir Hašimbegović, predsednik opštine Prijepolje bio je jedan od 17 predsednika opština i gradova u Srbiji koji je u Vladi Srbije prisustvovao svečanom potpisivanju sporazuma sa nadležnim Ministarstvom za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine. Ovaj sporazum, koji je potpisala i uručila resorna ministarka prof. dr Zorana Mihajlović , utvrđuje međusobnu saradnju u postupku informisanja domaćih i stranih pravnih ili fizičkih lica zainteresovanih za izdavanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti.


Ministarka Mihajlović je izrazila zadovoljstvo rezultatima javnog poziva za izgradnju mini hidroelektrana, koji je ministarstvo raspisalo u februaru ove godine. Istakla je da će Srbija, na osnovu ovog poziva, u naredne dve godine imati izgrađenih 317 mini hidroelektrana čija će snaga biti 10 megavata, što će stvoriti uslove za otvaranje novih radnih mesta i pokretanje razvoja drugih oblasti u tim opštinama. Takođe je podsetila da je ministarstvo uredilo oblast obnovljivih energetskih izvora, počev od uredbe za povlašćene proizvođače električne energije, Nacionalnog plana za obnovljive izvore energije i što je najvažnije – uređena je kompletna zakonska regulativa.

– Transparentnost i jasni kriterijumi javnog poziva za izgradnju malih hidroelektrana privukli su investitore o čemu govore i podaci da se za 317 lokacija prijavilo više od 1400 zainteresovanih ulagača koji su imali potpunu dokumentaciju i odgovorili na sve uslove koje je odredila komisija za uvid i kontrolu sprovođenja javnog poziva, naglasila je prof.dr Zorana Mihajlović.

– Lokalna administracija u Prijepolju spremna je da potencijalnim investitorima pruži neophodnu pomoć i obezbedi im da, u što kraćem roku, u skladu sa zakonskom regulativom, pribave potrebnu dokumentaciju koju u slučaju mini hidroelektrana uglavnom izdaje lokalna samouprava, rekao je Emir Hašimbegović, nakon potpisivanja ovog sporazuma u Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari