Skupština i Senat su u ponedeljak na zajedničkoj sednici u Versaju usvojili izmenu Ustava kojom se omogućava da na sutrašnjoj zajedničkoj sednici ova dva doma bude ratifikovan novi ugovor, koji su šefovi država članica Evropske unije potpisali u Lisabonu 13. decembra prošle godine.

Skupština i Senat su u ponedeljak na zajedničkoj sednici u Versaju usvojili izmenu Ustava kojom se omogućava da na sutrašnjoj zajedničkoj sednici ova dva doma bude ratifikovan novi ugovor, koji su šefovi država članica Evropske unije potpisali u Lisabonu 13. decembra prošle godine.
Novi ugovor je zamena za odbijeni predlog ustava EU na referendumima u Francuskoj i Holandiji 2005. Novi ugovor je oslobođen svih ustavnih delova, kao što su zastava i himna, i ograničava se samo na način kako se donose odluke, potreban broj glasova za veto na pojedinu odluku, sastav Evropskog parlamenta, Evropske komisije, izbor predsednika EU.
Od 908 poslanika i senatora sednici je prisustvovalo njih 893. Za izmenu ustava bilo je potrebno da za nju glasa tri petine, odnosno 546 poslanika i senatora. Izmena je bez problema usvojena za samo dva sata zasedanja, jer su poslanici i senatori vladajućeg Ujedinjenog narodnog pokreta (UMP), Novog centra i Modema, kao i 32 člana opozicione Socijalističke partije (PS), glasali za izmenu ustava. Protiv su glasali samo članovi Komunističke partije (PCF) i deo poslanika i senatora PS predvođenih Loran Fabijusom i Anri Emanueliem, istim onim koji su i zagovarali odbijanje predloga ustava EU na referendumu 2005.
Podeljena PS prilikom usvajanja izmene Ustava sutra će jedinstveno glasati za usvajanje ugovora kako je za govornicom na zasedanju u Versaju izjavio njihov govornik Pjer Moskovisi. Najveći broj članova PS nije glasao ili se izjasnio protiv izmene Ustava koji omogućava ratifikovanje novog ugovora jer načelno smatraju da ga treba ratifikovati na referendumu, ali će pošto je već usvojena izmena Ustava, glasati iz racionalnih razloga za ratifikaciju Novog ugovora jer su stranka koja se zalaže za EU, objasnio je Moskovisi.
Do sada su novi ugovor ratifikovale Slovenija, Mađarska, Malta i Rumunija, tako da će nakon sutrašnje ratifikacije Francuska biti peta članica EU koja ga je usvojila. Jedino Irska još nije odlučila da li će ugovor da ratifikuje na referendumu ili u Parlamentu poput svih drugih članica. Očekuje se da će ugovor do kraja ove godine ratifikovati svih 27 članica EU, te da će tako biti otvoren put za proširenje Unije novim članicama.
Prilikom usvajanja izmena Ustava u Versaju je na ulici protestovalo nekoliko stotina građana sa flasterom preko usta iskazujući tako nezadovoljstvo što im se oduzima pravo da na referendumu izraze svoj stav prema ugovoru. Deo javnosti smatra da, pošto je svojevremeno na referendumu odbijen predlog ustava EU, njegova zamena mora takođe da bude stavljena na sud građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari