U požarevačkom Romskom edukativnom centru u četvrtak 02. septembra otvoren je vrtić koji može da primi osamnaestoro dece, a novac za uređenje zgrade dala je japanska ambasada uz podršku lokalne samouprave. U tom vrtiću će boraviti 18 romske dece, čime su znatno prošireni smeštajni kapaciteti predškolske ustanove „Ljubica Vrebalov“.

Ambasador Japana Tošio Cunozaki, koji je prisustvovao otvaranju vrtića, rekao je da japanska vlada želi da pomogne Srbiji u poboljšanju uslova za obrazovanje Roma radi njihove lakše integracije u društvo. Japanska vlada je za obnovu zgrade Romskog edukativnog centra u Požarevcu dala 60.000 evra.

„Na taj način smo želeli da pružimo neophodnu podršku unapređenju uslova obrazovanja i društvene integracije romske populacije u Srbiji, imajući u vidu značaj obrazovanja za napredak svake zemlje“, rekao je Cunozaki. U kulturnom delu programa nastupili su hor „Barili“, učenici i profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i baletski studio „Amadeus“.

Nastupila i ambasadorova supruga Ecuko

U okviru svečanosti održana je i završnica seminara za violinu za decu, na kojoj je supruga ambasadora Japana. Ecuko Cunozaki nastupila zajedno s polaznicima seminara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari