Specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen otvorio je juče u Mostaru Međunarodni sajam privrede „Mostar 2013“, kojem prisustvuje 700 izlagača iz oko 40 zemalja sveta. Sorensen je rekao da je EU zadovoljna napretkom koji su u protekloj godini ostvarile zemlje regiona na putu ka EU. Ovogodišnji partner sajma je Evropska unija.


Otvaranju Sajma prisustvovali su premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Ivica Dačić i Hrvatske Zoran Milanović. Na sajmu će do 13. aprila biti predstavljeni turistički potencijali regiona, vina i vinogradarske opreme, knjige i grafičke industrije, te informacione tehnologije.

Ivica Dačić je kazao da Mostarski sajam predstavlja pozitivan primer regionalne saradnje i ocenio da je, kao rezultat pozitivnih političkih promena u zemljama bivše Jugoslavije, trgovinska razmena u usponu.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović rekao je da crnogorska vlada želi dati svoju podršku boljoj privrednoj saradnji kako bi se zemlje regiona što bolje pozicionirale u budućim integracionim procesima.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović je istakao da je sadašnja ekonomska kriza „kriza pohlepe“. „ Ne mogu biti svi apsolutni dobitnici, ali ono što možemo postići jeste da neki budu veliki dobitnici, ali da nema gubitnika“, dodao je on. Milanović je, kada je reč o odnosima u regionu, istakao da „Hrvatska ne želi da ima ulogu mentora ili tutora već ulogu partnera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari