Otvoren vrtić u Merošini u sklopu projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ 1Foto: Ministarstvo prosvete

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Zoran Kasalović i predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović danas su otvorili novoizgrađeni vrtić u okviru PU „Poletarac” u Merošini.

Vrtić se prostire na površini od oko 640 metara kvadratnih u čiju izgradnju je uloženo više od 53 miliona dinara, obezbediće 80 novih mesta za mališane koji će biti podeljeni u četiri grupe, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

„Izgradnjom ovog objekta nastavljamo sa sprovođenjem naše obrazovne politike koja ima za cilj povećanje obuhvata dece sistemom predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ministarstvo prosvete daje podršku roditeljima, lokalnoj samoupravi, kao i našim najmlađim sugrađanima, jer ulaganjem u njihovo obrazovanje stvaramo osnov za zdravo i srećno detinjstvo, a samim tim i uspešnu budućnost“, izjavio je Kasalović i podsetio da se širenje kapaciteta predškolskih ustanova u Srbiji sprovodi u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ uz podršku Svetske banke.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo prosvete u prethodnom periodu, u okviru Projekta, adaptiralo šest prostorija za rad u pet sela opštine Merošina, zahvaljujući čemu je primljeno više od 200 dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u prethodne četiri godine.

Sprovedene su i obuke za zaposlene u okviru predškolske ustanove sa teritorije opštine Merošina. Za vaspitače, stručne saradnike i direktora, organizovane su posete centru klastera u Pirotu, u cilju razmene praktičnih znanja i iskustava, dok je Tim za inkluzivno obrazovanje prošao obuku čiji je cilj podrška roditeljima i deci. Obezbeđena su dodatna sredstva u cilju unapređenja kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, u vrednosti od oko 225 hiljada dinara, za nabavku IKT opreme i niskog mobilnog nameštaja, piše u saopštenju.

Ministarstvo prosvete realizuje projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ u saradnji sa Svetskom bankom i njime će biti obuhvaćena 23 objekta na teritoriji 22 lokalne samouprave. Ukupna vrednost projekta je 47 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari