U Podgorici je juče otvorena ambasada Hrvatske, 11. diplomatsko predstavništvo tog ranga u Crnoj Gori nakon sticanja samostalnosti. Ambasadu su svečano otvorili premijeri Crne Gore i Hrvatske, Željko Šturanović i Ivo Sanader. Sanader je rekao da je došlo vreme da se, nakon niza godina ratova, agresije i međusobnih problema, okrene nova stranica u istoriji ovog dela Evrope i na taj način doprinese i evropskoj budućnosti.

U Podgorici je juče otvorena ambasada Hrvatske, 11. diplomatsko predstavništvo tog ranga u Crnoj Gori nakon sticanja samostalnosti. Ambasadu su svečano otvorili premijeri Crne Gore i Hrvatske, Željko Šturanović i Ivo Sanader. Sanader je rekao da je došlo vreme da se, nakon niza godina ratova, agresije i međusobnih problema, okrene nova stranica u istoriji ovog dela Evrope i na taj način doprinese i evropskoj budućnosti.
„Želimo da gradimo odnose kojima ćemo doprineti trajnoj političkoj stabilizaciji ovog dela Evrope. Evropa gradi novu budućnost – integracije i kooperacije umesto konfrontacije. Ako želimo drugačiju budućnost, evropske integracije nemaju alternative“, kazao je Sanader.
On je istakao da mu je drago što je Crna Gora odlučila da ide putem evropskih i evroatlantskih integracija, navodeći da će u tome imati punu podršku i pomoć Hrvatske.
Šturanović je, pak, ocenio da otvaranje ambasade Hrvatske u Crnoj Gori otvara novu stranicu u odnosima dve zemlje i znači impuls obogaćivanju svestrane saradnje i bilateralnih odnosa. On je rekao da je za svaku novu državu otvaranje ambasade jedne zemlje događaj od posebnog značaja, pogotovo kada se radi o prijateljskoj i susednoj zemlji sa kojom su povezani prošlošću, visokim nivoom političkih odnosa i saradnje kao i zajedničke evropske i evroatlantske budućnosti.
Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović je izrazio nadu da će službenici ambasade doprineti promeni slike dve zemlje, koja će pokazati da su spremne neobično brzo i na dobar način da prevladaju prošlost i definišu novi kvalitet u odnosima u celom regionu.
Hrvatski premijer takođe da Hrvatska neće zaboraviti napad na Dubrovnik, ali da to ne treba da opterećuje buduće odnose Crne Gore i Hrvatske.
„Mi nećemo zaboraviti prošlost, ali to ne znači da ćemo živeti u prošlosti. Mi moramo živeti u sadašnjosti i graditi nove odnose“, kazao je Sanader nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Željkom Šturanovićem i dodao da mu je drago što je kasnije iz Crne Gore „usledilo distanciranje i izvinjenje“. Sanader je rekao da će Hrvatska podržati Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji.
„Smatramo da su evropske integracije najbolji odgovor na evropsku prošlost koju je karakterisao rat, genocid, dominacija jednih nad drugima. Ukoliko svi želimo izbeći takvu budućnost onda evropska integracija nema alternative“, kazao je Sanader.
On je rekao da je došlo vreme da se stabilizuje Jugoistočna Evropa i dodao da je nezavisnost Crne Gore bitan preduslov stabilizacije ovog dela Evrope. Navodeći da manjine, crnogorska u Hrvatskoj i hrvatska u Crnoj Gori, nisu opasnost i pretnja, on je najavio da će uskoro biti potpisan bilateralni sporazum o zaštiti manjina koje su, kako je rekao, osnov buduće dobre saradnje.
Hrvatski premijer je kazao da u potpunosti veruje crnogorskim pravosudnim organima po pitanju suđenja za ratne zločine. „Saradanja državnih tužilaštava Crne Gore i Hrvatske je u cilju prevazilaženja prošlosti i rešavanja problema iz devedesetih. Imam potpuno poverenje u crnogorsko pravosuđe da će, ukoliko se razmene podaci, tim licima i suditi,“ rekao je on.
Sanader je rekao i da će uskoro početi pripreme za trajni sporazum o granici između Crne Gore i Hrvatske, ali nije želeo da saopšti detaljnije informacije. Na snazi je privremeni sporazum o razgraničenju na moru na poluostrvu Prevlaka. Hrvatski premijer je kazao da između Crne Gore i Hrvatske postoje još neka otvorena pitanja, kao što su imovinsko-pravna potraživanja, navodeći da nisu toliko bitna da bi se o njima govorilo na današnjoj konferenciji za novinare.
Crnogorski premijer Željko Šturanović je rekao da je poseta Sanadera veoma značajna, navodeći da odnosi dve zemlje danas, i pored brojnih iskušenja u prošlosti, mogu poslužiti kao primer.
„Odnosi dve zemlje danas mogu poslužiti kao primer kako se i pored teškoća i problema koji su opterećivali našu prošlost mogu na novim evropskim vrednostima graditi novo partnerstvo i novo prijateljstvo“, rekao je Šturanović.
Sanader je prvi hrvatski premijer koji je posetio Crnu Goru nakon sticanja hrvatske nezavisnosti pre više od deceniju i prvi premijer neke države koji je posetio Crnu Goru nakon sticanja crnogorske nezavisnosti. Predstavnici crnogorske i hrvatske vlade su ranije danas potpisali protokole o saradnji i u oblasti evropkih integracija i saradnji između MIP-a Crne Gore i MIP-a Hrvatske. U hrvatskoj delegaciji je oko 40 vodećih privrednika te zemlje koji će u Privrednoj komori, u prisustvu Sanadera i Šturanovića, razgovarati sa crnogorskim privrednicima. Sanader će danas u Podgorici svečano otvoriti hrvatsku ambasadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari