U Belim Vodama nedaleko od Novog Pazara italijanska kompanija „Moda campanja“ otvorila je svoju fabriku za proizvodnju muških i ženskih pantalona od keper i teksas platna. To je prva direktna inostrana investicija koja u ovom gradu otvara nova radna mesta. Fabriku se u rad pustili potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, potpredsednik Privredne komore Srbije (PKS) i novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović.


– Otvaranjem ove fabrike Novi Pazar se na velika vrata vratio na tekstilnu mapu Srbije i celog regiona. Nakon otvaranja ove fabrike ovaj grad ima mnogo bolju, veću i izvesniju perspektivu. Drago mi je što otvaramo fabriku u selu, jer je to način da zadržimo ljude da tu žive, da se bave i poljoprivredom, rekao je potpredsednik Vlade Srbije Ljajić i dodao da je „ovo šansa da se pošalje najbolja moguća slika iz Srbije i Novog Pazara“.

Ljajić je posebno naglasio da ovaj investitor nije dobio nikakve subvencije od države za otvaranje fabrike, „već je ovo mesto prepoznao kao pogodnu investicionu destinaciju, jer mi imamo kvalitetnu radnu snagu i verujem da će se investitor u to brzo uveriti“.

– Ova fabrika je dokaz dobre saradnje koju Srbija ima sa Italijom, „koja je prvi spoljnotrgovinski partner Srbije, jer smo samo prošle godine imali više od 3,6 milijardi evra ukupne razmene. U Srbiji radi 600 italijanskih firmi koje zapošljavaju 25 hiljada radnika, a od toga, čak, 60 odsto su radnici u tekstilnoj industriji“.

Vlasnik kompanije „Moda campanja“ Anđelo Amirati rekao je da veruje „da ovaj grad može da da kvalitet koji se traži u svetu mode, ali i da žele da pokažu „da Novi Pazar ima kapacitete kada je u pitanju radna snaga i oprema, ali i pomoć lokalne samouprave, pa se nadamo i novim investitorima iz Italije“.

– Putevi uspeha u modnoj industriji su teški, jer je konkurencija velika, tako da će nam trebati malo vremena, poručio je vlasnik „Mode campanje“.

Fabrika je zaposlila 52 radnika i do kraja godine uposliće još 80, a naredne još 150 tekstilaca. Italijanski investitor do sada je investirao 750 hiljada evra, a do kraja 2018. godine uložiće još 2,7 miliona evra. Ono što se sada proizvodi u ovoj fabrici ide na tržišta Italije, Slovenije i Mađarske i u toku su pregovori sa partnerima u Nemačkoj i Rusiji.

Italijanskom investitoru za pokretanje proizvodnje dat je proizvodni prostor, koji je osamdesetih godina sagradila Fabrika savremene konfekcije „Raška“. Kasnije je pripadao privatnoj firmi „Opcija“. Fabrika konfekcije je privatizovana, a privatna firma je pre nekoliko godina otišla u stečaj. Investitoru iz Italije objekat je uzeo pod zakup i morao je da uloži sredstva za kompletnu adaptaciju objekta, ali i da plati dugove za struju ostale od bivšeg vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari