Otvorena izložba „Hej, ispravile smo vam ovo!“ u okviru pokreta #nisamprijavila 1

Izložba „Hej, ispravile smo vam ovo!“ otvorena je na Savskom šetalištu na Kalemegdanu kojom se autorke Jelena Jaćimović i Aleksandra Mališić priključuju pokretu #nisamprijavila i adresiraju problem sekundarne viktimizacije žrtava seksualnog nasilja u javnom prostoru.

Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski fond i biće otvorena za posete narednih sedam dana.

Mini izložba predstavlja kolaž internet komentara kojima autorke nastoje da daju jedan od odgovora na pitanje „Zašto nisi prijavila?“ i ponude alternativni javni govor koji podržava i ohrabruje žrtve.

“Pozivamo publiku da preispita kako svojim javnim govorom može doprineti stvaranju prostora sigurnog za žene. Pozivamo i medije da preispitaju svoje politike moderacije komentara i time dopinesu sprečavanju sekundarne viktimizacije žrtava nasilja”, ukazuju autorke.

Navode da među komentarima na internet portalima ispod vesti o nasilju koje je pretrpela neka žena postoji veliki broj onih koji krivicu svaljuju na žrtvu a ne na nasilnika, komentari uvreda, nipodaštavanja i pretnji žrtvi, upravo, seksualnim nasiljem.

“Sa druge strane, u značajnoj meri prisutni su i kometari koji prosto pozivaju na linč nasilnika. Ono što nedostaje su komentari koji saosećaju sa žrtvom i razumeju je. Između pasivne osude nasilnika i prijave nasilja institucijama je prazan prostor – prostor koji treba da bude ispunjen podrškom žrtvi, u kome ona može da se oseća bezbedno i sigurno da nasilje prijavi, prostor u kome smo sve i svi aktivne/i”, ističu autorke.

Podsećaju da je protekla godina bila godina ženskog glasnog i jasnog progovaranja o pretrpljenom seksualnom nasilju i početak borbe protiv seksualnog nasilja prema ženama.

U januaru prošle godine glumice Milena Radulović, Iva Ilinčić i druge devojke, optužile su nastavnika glume Miroslava Aleksića za silovanje.

U martu, glumica Danijela Štajfeld je optužila kolegu Branislava Lečića za silovanje.

U aprilu, političarka Marinika Tepić, optužila je narodnog poslanika i lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu za podvođenje devojčica.

U junu, u nedeljniku Vreme, neke od polaznica objavile su svoje iskustvo o seksualnom nasilju koje su pretrpele u Istraživačkoj stanici Petnica.

Godina je kulminirala lavinom anonimnih iskustava seksualnog nasilja na Tviteru pod heštegom #nisam prijavila.

Borba je prošle godine počela, i nastavlja se u novoj.

U januaru ove godine, advokatica Timošenko Petrović tražila je od javnosti zaštitu od osvetničke pornografije i ucena za koje je optužila kolegu Aleksandra Cvejića.

U februaru, Petra Divac govorila je o traumi izazvanoj seksualnim uznemiravanjem za koje je optužila nekadašnjeg fudbalera Nišu Saveljića.

“Ovakvih priča će biti još – žene se svakodnevno suočavaju sa seksualnim nasiljem na radnom mestu, u kući, u školi, na ulici. Javnost je u borbi protiv seksualnog nasilja značajan saveznik i mi pozivamo sve da se zajedno uključimo u ovu borbu!”, ističu Mališić i Jaćimović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari