Na požarevačkom brdu Tulba u etno naselju otvorena je izložba naive slikarke Zagorke Srbović iz Neresnice kod Kučeva. Ona je jedina slikarka ovog slikarskog pravca u Braničevskom okrugu. Svoje slike radi, što je izuzetno retko, u tehnici slikanja na staklu. Za svojih tridesetak godina umetničkog rada imala je preko 50 samostalnih izložba u zemlji i inostranstvu, mahom u nemačkoj.


Izložbu je otvorila istoričar umetnosti i kustos u Narodnom muzeju u Požarevcu, Violeta Tomić, koja je tom prilikom istakla da je slikarka Zagorka Golubović raskošne osećajnosti u okviru naivne umetnosti Srbije.

– Njeni motivi svedoče o istančanom osećanju za pakturalno, za suptilne ritmove bojenih polja. Zagorkin slikarski senzabilitet potpuno prirodno izdiže čistu boju. Bojom odaje opise pune vedrine, idile i snoviđenja – rekla je Violeta Tomić i posebno naglasila da slike Zagorke Srbović odiši čulnim senzibilitetom koji je manje ili više prisutan u svakom od nas i da je ona stvaralac nepresušne poetično-likovne imaginacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari