U Galeriji „Čedomir Krstić“ u Pirotu otvorena je informativna izložba pod nazivom Evropska unija – istorija i budućnost povodom predsedavanja Francuske Evropskoj uniji. Izložbu su organizovali Evropska kuća u Pirotu i Francuski centar iz Niša.

Izložbu je otvorio predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić rekavši da i ovaj grad pledira da u budućnosti bude grad sa tradicijom.

– Nadam se da je ovo početak ostvarivanja ideje o otvaranju Evropske kuće u Pirotu na čemu ćemo zajedno raditi sa niškom nevladinom organizacijom Protekta. Pirot ima jedan lep nukleus za saradnju sa Francuskom i Evropom. Ovde je fabrika Tigar tajers čiji je većinski vlasnik Mišelin, a učenici naše gimnazije godinama uspešno sarađuju sa školom Massion u Klermon Feranu – rekao je Vasić.

Direktor industrijskih aktivnosti u fabrici Tigar Tajers u Pirotu Bruno Mason rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što se otvara ova izložba u Pirotu.

– Sa ovom informativnom izložbom Evropa je ta koja vraća posetu Pirotu i na neki način pokazuje svoj politički i kulturni interes za ovaj region – rekao je Mason.

On je ukazao i na ekonomski aspekt ove izložbe, rekavši da je ova fabrika realno jedna forma otvaranja prema Evropi i zbog činjenice da izvozi oko 50 odsto svojih proizvoda.

Projekt menadžer niške Protekte zadužen za integracije Srbije u EU Dragan Petkovićrekao je da će pored Pirota Evropska kuća biti otvorena i u Nišu i Vranju.

– Ovo je prvi put da se u Srbiji otvara Evropska kuća. Nama nije ideja kampanja za otvaranje ove kuće većda građanima pružimo informaciju šta nudi Evropska unija i kako će se to odraziti na promene u njihovom životu. Građani će moći da dođu u ovu kuću i da traže odgovore na pitanja. Biće organizovane debate sa srednjoškolcima, studentima i predstavnicima institucija. Dolaziće predstavnici Evropske delegacije i Kancelarije za pridruživanje i odgovaraće na pitanja o evrointegracijama – rekao je Petković.

Evropska kuća u Pirotu počeće da radi početkom iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari