U pirotskoj Galeriji „Čedomir Krstić“ otvorena je izložba slika Milene Pavlović Barili iz fonda istoimene galerije u Požarevcu. Izložba 44 Mileninih dela izazvala je veliku pažnju brojnih posetilaca i ljubitelja umetnosti u Pirotu. Otvarajući izložbu, muzejski savetnik i istoričar umetnosti u požarevačkoj Galeriji Jelica Milojković rekla je da Fond požarevačke Galerije poseduje 854 Mileninih dela, a da ova izložba daje hronološki presek njenog stvaralaštva.

– Zastupljen je i deo fotografija i dokumenata i njeno porodično stablo. Stvaralaštvo Milene Pavlović Barili jedinstveno je umetničko delo u našoj međuratnoj umetnosti koje je obogatilo jugoslovensku umetnost između dva rata. Ova dela su prekrasna i dragocena ostvarenja jedne izuzetne i svestrane umetničke ličnosti raskošnog talenta koja je poput meteora zasijala na nebu naše umetnosti, darujući joj tajanstvena snoviđenja i fantazmagorije pretočene u jezik slikarstva i poezije – rekla je Milojkovićeva.

Prema rečima direktora Galerije „Čedomir Krstić“ u Pirotu akademskog slikara Antonija Miloševića, izložba Milene Pavlović Barili veliki je kulturni događaj u Pirotu kojim je počelo „Pirotsko Leto – Uzlet(o)“.

– Za sve nas je veliko zadovoljstvo i čast što narednih dvadesetak dana možemo da uživamo u slikama ove istaknute srpske umetnice – rekao je Milošević.

Milena Pavlović Barili rođena 1909. godine u Požarevcu, a umrla 1945. godine u Njujorku. Najznačajniji deo Mileninog umetničkog opusa nastao je van granica Jugoslavije, odakle je Milena otišla 1930. godine. Skoro čitavu jednu deceniju ona je svojim životom i radom bila vezana za zapadnoevropske umetničke metropole, London, Pariz i Rim, gde se družila i izlagala sa najistaknutijim predstavnicima evropske umetničke avangarde. U samo predvečerje izbijanja Drugog svetskog rata Milena je otputovala u Njujork gde je ostala do svoje smrti. Pored umetničkog rada, ona je u SAD bila angažovana i na komercijalnom dizajnu i kao ilustrator najuglednijih američkih časopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari