Svjetske šampionke u šahu sestre Ana i Marija Muzičuk iz Ukrajine, prisustvovale su otvaranju Kuće šaha u Bijelom Polju, nakon čega su odigrale simultanku sa bjelopoljskim šahistima.


Na ovogodišnjem prvenstvu svijeta u šahu za žene koje se igralo od 16. marta do 7. aprila 2015. nova prvakinja svijeta postala je Marija Muzičuk, dok je njena sestra Ana prvakinja svijeta u brzopoteznom šahu. Jedna od prvih međunarodnih aktivnosti nove svjetske šampionke je posjeta Crnoj Gori. Sestre Mazičuk, kao gošće Šahovskog saveza Crne Gore, borave u Crnoj Gori od šestog do 16. jula.

Sestre Mazičuk ističu zadovoljstvo što su u posjeti Bijelom Polju, te da je otvaranje Kuće šaha jako važno za prezentaciju šaha. „Crna Gora ima svoju šahovsku tradiciju i otvaranje ove Kuće je kako važno za aktiviranje djece u šahu“, rekle su sestre Mazičuk. Opština Bijelo Polje je dala prostor za Kuću šaha i biće njena logistika. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić se nada da će Kuća šaha, osim što je ujedinila bjelopoljske šahovske klubove, dati i kvalitetnije šahiste. Ove vrsne šahistkinje, u Bijelo Polje su doputovale u pratnji predstavnika Šahovskog saveza Crne Gore, na čijem čelu je Angelina Vuković. Vuković kaže da je Kuća šaha prva ovakve vrste u Crnoj Gori, gdje će klubovi raditi na popularizaciji šaha, te da je veoma bitno i to što su svjetske prvakinje došle da podrže bjelopoljske šahiste.

– Ovo će puno značiti za popularizaciju šaha u Bijelom Polju, u Crnoj Gori, jer će podstaknuti i ostale sredine da krenu ovakvim koracima i da objedine snage svih klubova, kako bi doprinijeli da se šah promoviše prije svega među djecom. Pokušavamo i želimo da uvedemo šah u škole od prvog razreda osnovne škole, što je intencija i Evropske unije. Šah je važan u razvoju svakog djeteta, pomaže kod učenja, brže se razvija logika“, poručila je Vuković.

To ističe i predsjednik šahovskog kluba Rokada u Bijelom Polju i član Nadzora odbora Šahovskog saveza Crne Gore Adnan Striković, koji smatra da će otvaranje Kuće šaha u Bijelom Polju postati istorija bjelopoljskog šaha. „ To je nešto što je falilo ovom gradu, što će doprinijeti da se otvori škola šaha u Bijelom Polju, gdje ćemo djecu uključivati u ovaj sport. Ne moraju djeca postati vrhunski šahisti, ali mogu razviti svoje intelektualne sposobnosti, jer je dokazano da djeca koja se bave šahom postižu dobre rezultate u svim životnim disciplinama“, kazao je Striković.

Za vrijeme posjete Crnoj Gori svjetske šampionke će boraviti i u Baru gdje će 15. jula prisustvovati konferenciji za novinare koju će održati predsjednik Evropske šahovske federacije velemajstor Zurab Azmajparašvili, kao najavu Prvog kongresa ECU koji će u oktobru biti održan u Baru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari