"Vlast treba da štiti pravo građana na informacije" 1Foto: Miroslav Dragojević

Vlast u Srbiji mora da jača kapacitete nezavisnih institucija, olakša dostupnost podataka građanima i počne da poštuje sopstvene zakone kako bi podigla temelje demokratije, poruka je multimedijalne izložbe „Razvoj i značaj institucije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti“.

Izložba je svečano otvorena sinoć u atrijumu Narodne biblioteke, povodom četrnaest godina rada ove institucije.

Bitno je građane na različite načine upoznavati sa njihovim pravima kaže za Danas poverenik Rodoljub Šabić, i ističe da su “prava koja se ne koriste kao mišići, atrofiraju. Iako se očekuje da najviše žalbi povereniku upućuju novinari, mediji, ili specijalizovane nevladine organizacije, u dve trećine slučajeva su građani ti koji se koriste tim pravima što smatram velikim uspehom institucije”. On naglašava da je procenat uspešnih intervencija poverenika oko 93 odsto i kaže da bi taj procenat bio bolji kada bi funkcionisala dva mehanizma koja nisu pod kontrolom poverenika.

– Da bi jedan zakon dobio punu primenu, normalno je da oni koji krše zakon budu kažnjavani. Poverenik nije ovlašćen da pokreće prekršajne postupke, to treba da čini Ministarstvo za državnu upravu, a ono to radi sporadično, simbolično i selektivno – ističe Šabić i dodaje da je prošle godine počinjeno nekoliko hiljada prekršaja, a da je od toga Ministarstvo pokrenulo 11, dok su novinari i građani iz pozicije oštećenih pokrenuli 40 puta više postupaka.

– Odluke Poverenika su konačne i obavezne po zakonu, poslednja konsekvenca je da Vlada prinudom na zahtev Poverenika obezbedi njegova rešenja, ali Vlada ni to ne radi. Ne izvršava svoju zakonsku obavezu – ističe Šabić.

Posetiocima izložbe obratili su se Nj. E. Sem Fabrici, šef delegacije Evropske unije u Srbiji, kao i Nj. E. Andrea Oricio, ambasador Misije OEBS u Srbiji.

Sem Fabrici ukazao je na to da je izložba dobar način da se vidi koliko je rad ove institucije blizak narodu.

– U našem izveštaju smo pohvalili dobar rad Poverenika, i važno je da se takav rad nastavi. Bitno je ispratiti usvajanje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, i usaglašavanje sa poglavljem 23 i 24, posebno u današnje vreme tehnološkog napretka. Zato je EU donela uredbu o zaštiti podataka o ličnosti, koja će biti temelj zaštite građana, a odnosi se i na pravna lica – ističe šef delegacije.

Andrea Oricio, ističe da je jako važno da zakonodavci u ovoj državi shvate značaj rada ove institucije na nezavisan način.

– Ovu instituciju vlast ne vidi kao nešto prijatno, ali jaka nezavisnost institucije predstavlja temelj jačanja nezavisnog drustva i demokratije – smatra Oricio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari