Otvorena obnovljena subotička sinagoga 1Foto: Vlada Mađarske (www.kormany.hu)

Ponosan sam što smo posle čitave četiri decenije svedoci novog poglavlja u životu subotičke sinagoge i jevrejske zajednice u Srbiji, izjavio je danas u Subotici predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju obnovljene sinagoge u tom gradu.

Druga po veličini sinagoga u Evropi, odmah posle budimpeštanske, zasijala je onako kako zaslužuje, istakao je Vučić na ceremoniji otvaranja, kojoj je prisustvovao i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Radovi na obnovi ovog izuzetnog kulturnog dobra povezali su vlade dveju zemalja, umrežili domaće i međunarodne institucije i približile nas jedne drugima, ocenio je Vučić.

Srećan sam kao predsednik Srbije što Jevreji danas u Srbiji imaju svoju novu, staru kuću, poručio je Vučić i ocenio da će subotička sinagoga biti od najvećeg kulturnog i turističkog značaja za Srbiju. Kulturna baština ne poznaje granice, ona povezuje Evropu i ovo je jedan od najboljih primera uspešne saradnje Srbije i Mađarske, smatra Vučić. Vučić je rekao i da su mnogi dolazili kod njega i govorili da Viktor Orban pomaže samo Mađarima u Vojvodini, ali da je on zahvalan Orbanu za pomoć.

Time što pomaže Mađarima u Vojvodini pomaže i svakome u Srbiji. Pomagao je Mađarima, ali je pomagao i Srbima, istakao je Vučić.

I Mađari i Viktori su mogli nama Srbima da nađu bezbroj zamerki i da ulaze u sukobe, ali je predsednik mađarske vlade na hrabar način želeo da izgradimo najbolje moguće odnose, predočio je Vučić. On smatra da Srbija i Mađarska danas imaju najbolje moguće odnose u svojoj istoriji.

Obnovom sinagoge u Subotici, smatra Vučić, Srbija pokazuje odnos prema prošlosti, ali i budućnosti i koliko je blizu Evrope. Mađarska vlada podržala je sa više od dva i po miliona evra obnovu sinagoge, preneo je Mađar so. Iz tog novca renoviran je enterijer zgrade, ograda i bašta oko zgrade.

Rekonstrukcija sinagoge u Subotici je dokaz ogromnog potencijala Srba, Mađara i Jevreja ako imaju zajednički cilj, ocenio je danas u Subotici premijer Mađarske Viktor Orban i naglasio da Srbi i Mađari sada zajedno pišu budućnost.

Dugi vekovi su mešali nacije koje žive ovde, rekao je Orban, prenosi Mađar So. Zajedno smo ovde jer nas povezuje poštovanje prema jevrejskom narodu. Rekonstrukcija sinagoge pokazuje ogroman potencijal Srba, Mađara i Jevreja. Srbi i Mađari sada pišu budućnost zajedno. Drevna sinagoga pokazuje da je to Evropa u koju želimo da živimo, rekao je Orban.

Sinagoga je simbol kontinuiteta života posle Holokausta, istakao je rabin Isak Asiel. Prema njegovim rečima, ovo nije sinagoga samo judaizma, već svih sloboda. To je zgrada koja je približila ljude, bez obzira na njihovu versku ili nacionalnu pripadnost, ocenio je Asiel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari