SAD su u ponedeljak ukinule ekonomski i politički embargo palestinskim vlastima u pokušaju jačanja podrške predsedniku Mahmudu Abasu i novoj vladi Fataha koja je uspostavljena na Zapadnoj obali kao kontrateža Gazi koja je pod kontrolom Hamasa. Amerika je konačno odlučila da odreši desetine miliona dolara pomoći Palestincima koje su bile zamrznute posle pobede Hamasa na izborima početkom 2006.

SAD su u ponedeljak ukinule ekonomski i politički embargo palestinskim vlastima u pokušaju jačanja podrške predsedniku Mahmudu Abasu i novoj vladi Fataha koja je uspostavljena na Zapadnoj obali kao kontrateža Gazi koja je pod kontrolom Hamasa. Amerika je konačno odlučila da odreši desetine miliona dolara pomoći Palestincima koje su bile zamrznute posle pobede Hamasa na izborima početkom 2006. Saopšteno je da će odmah biti dostavljeno 40 miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima, uključujući i onima u Gazi.
„Nećemo ostaviti 1.5 miliona Palestinaca na milost terorističkim organizacijama. Nećemo napustiti ni Palestince koji žive u Gazi“, izjavila je američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Ona je dodala da će 40 miliona dolara biti distribuirano preko Agencije UN za pomoć.
EU je objavila sličnu odluku o obnovi direktne pomoći Palestincima, dok je premijer Izraela Ehud Olmert izjavio da će njegova zemlja osloboditi Abasove Palestince plaćanja poreza, praksu koju je Izrael zadržao od kada je Hamas preuzeo kontrolu nad palestinskim parlamentom.
Potez Amerikanaca računa se kao veliki korak napred. Međutim, bliskoistočni eksperti izjavili su da bi palestinski ustav mogao omogućiti Abasovoj novoj vladi da ostane na vlasti samo 60 dana, a Hamas koji je osvojio prošle parlamentarne izbore ukazao je da ne pristaje na nove izbore. „Podržavamo predsednika Abasa i ono što on želi da učini“, izjavila je američki državni sekretar. On je dodala da će SAD raditi u pravcu „restrukturisanja“ i odmrzavanja 86 miliona dolara pomoći koja je prvobitno postavljena u cilju pomoći Abasu da izgradi svoje bezbednosne snage. SAD i Evropa ovim sporazumom, koji je možda jedini način da se ostvari napredak od pobede Hamasa u Gazi, očigledno žele da izraze podršku Abasu na Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari