Za žrtve porodičnog naselja u Pančevu je otvorena sigurna kuća gde će u 270 kvadrata moći da bude smešteno 25 osoba.

Polovinu sredstava za ovaj izuzetno značajan projekat za grad obezbedila je pokrajinska vlada, dok je drugu polovinu sredstava donirala kompanija NIS. U akciji su učestvovali i Fond B92, kao organizator, te Grad Pančevo kao investitor.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović istakla je da izgradnja sigurne kuće predstavlja prvi korak u pogledu zbrinjavanja žrtava porodičnog nasilja.

– Od naredne godine, Grad Pančevo je opredelio sredstva za otvaranje SOS telefona i za rad individualnog savetovališta za decu i žene koje će boraviti u sigurnoj kući. Žene koje su žrtve nasilja u porodici ne treba da bude sramota što su žrtve, one treba da znaju da nisu same, da na konkretan problem nasilja sigurna kuća predstavlja prvi korak i konkretnu pomoć – istakla je Martinović.

Pančevačka sigurna kuća otvorena je na svetski Dan borbe protiv nasilja nad ženama. – Pre četiri godine sebi smo zacrtali zadatak da u Vojvodini stvorimo mrežu sigurnih kuća. Nakon otvaranja sigurnih kuća u Zrenjaninu i Somboru, sada je to učinjeno i u Pančevu, a u toku sledeće godine biće otvorena i sigurna kuća u Sremskoj Mitrovici. Porodično nasilje je i najteži i najčešći oblik nasilja u jednom društvu, zbog toga što on ne čini zlo samo žrtvama nasilja, nego povređuje i nanosi teške psihičke traume i deci koja u takvim porodicama žive. A žrtve nisu samo članovi porodice, što smo u Vojvodini mogli da vidimo kada smo pre mesec dana imali tu nesreću da su dva policajca poginula prilikom intervencije u slučaju porodičnog nasilja – istakao je predsednik Vlade Vojvodine prilikom otvaranja sigurne kuće i zaključio da nije važno da se samo stvore preduslovi za zaštitu žrtava, nego je važno da se stvori čitav sistem za zaštitu žrtava.

U saradnji sa Ujedinjenim nacijama, sproveli smo program edukacije više od 1.200 ljudi, stručnjaka koji rade u policiji, tužilaštvu, pravosuđu, zdravstvenim, obrazovnim i socijalnim institucijama i na takav način stvorili priliku nadležnim institucijama da se i te kako kompetentno obračunavaju sa ovim problemom. Kao društvo, moramo da stvorimo takvu vrstu ambijenta u kome se nasilje uvek i bezuslovno osuđuje, da objasnimo ljudima da batina nije izašla iz raja. Zbog takvog stava i zbog projekata u ovoj oblasti koje podržavamo, i Evropska komisija je, kada je donosila procenu napredovanja Srbije u procesu pridruživanja EU, pohvalila pokrajinske institucije u borbi protiv nasilja nad ženama – rekao je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari