Nakon trinaest godina postojanja, NVO otvoreni centar „Bona Fide“ otvorila Sigurnu žensku kuću u Pljevljima, prvu na sjeveru Crne Gore.


Svečano otvaranje je priređeno u petak trinaestog jula u restoranu „Gold“ u Pljevljima, uz prisustvo velikog broja zvanica, predstavnika privrednih subjekata, javnih ustanova i pojedinaca, koji su svo vrijeme bili moralna i materijalna podrška ovoj organizaciji.

U ime organizacije „Bona Fide“ prisutnima se obratila Sabina Talović.

„Mi smo krenule u projekat Sigurne ženske kuće po osnovu podataka koji nisu baš najsjajniji i u toj našoj borbi koja traje trinaest godina imali smo uspone i padove, podršku, ograničenja i diskriminaciju, ali smo uspjele zajedno sa vama i došle do ove noći.

Mi smo grupa žena entuzijasta koja se bavi razbijanjem predrasuda. Odlučile smo da večeras u petak 13 jula počnemo sa nečim dobrim i potrebnim“.

Prema njenim riječima kapaciteti Sigurne ženske kuće su zadovoljavajući i nada se da neće biti svi ni upotribljeni, a trenutno pored kancelarijskog prostora imaju osam kreveta za odrasle i četiri za djecu. Pored ovih kapaciteta imaju i jedan stan u rezervi čija je lokacija samo njima poznata.

„Ovaj naš lokalni servis podrške ženama i djeci žrtvama porodičnog nasilja ima funkciju Kriznog štaba u kojem žrtve mogu ostati od nedelju do mjesec dana, a pored toga žrtve u Sigurnoj ženskoj kući mogu dobiti psiho-socijalnu, pravnu i medicinsku podršku i potpun kontakt sa institucijama opštine. Šest djevojaka je prošlo devetomjesečnu obuku, a zaposlene su i tri pripravnice iz projekta „radne prakse za visokoškolce“, ističe Sabina Talović.

Ona je istakla da iza projekta Sigurne ženske kuće ne stoje ni država, ni opština, ali su stali dobri ljudi koji su znali prepoznati viziju i shvatili da je pitanje borbe protiv nasilja u porodici bitno za državu, za zajednicu i za put ka Evropskoj uniji.

Talovićka je uručila i zahvalnice onima koji su pomogli ovaj projekat: Rudniku uglja Pljevlja, ranijem gradonačelniku dr Filipu Vukoviću, Centru za socijalni rad, TV Pljevlja, Pljevaljskim novinama, Rotari klubu, Maidi Bešlić, Ljiljani Čepić i Hamzi Kriještorcu.

Direktor Centra za socijalni rad Juso Ajanović je čestitao na hrabrosti grupi žena koje su stale uz ovaj projekat i rekao da ima razloga da podrži ovu organizaciju.

„Drago mi je što smo dio projekta i što možemo na kvalitetan način da zaštitimo žrtve nasilja. Prema podacima kojima raspolažemo nasilje nije u porastu, ali su žrtve ohrabrene“, rekao je Ajanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari