Na Gradskom trgu je protekle subote održan 4. „Rumfest“ – sada već tradicionalna manifestacija koja afirmiše rumsku opštinu, ali i Srem kao gastronomski region u turističkom smislu.

Tom prilikom je otvorena Vinska ulica na čijim štandovima se posetiocima „Rumfesta“ nudilo vino, rakija, sremski slani i slatki tradicionalni kolači, ali i predmeti domaće radinosti i starih zanata.

Bilo je prisutno dvadesetak izlagača. Istovremeno, održan je i 20. Rumski bazar kreativnosti koji organizuje Regionalna ženska inicijativa „Panonka“ iz Rume. Svoje proizvode od kože, nakit, haljine, predmete ukrašene dekupaž tehnikom izložilo je 25 žena iz Novog Sada, Bečeja, Rume, Inđije, Beograda, Sremske Mitrovice…

Posetioci „Rumfesta“ su mogli da probaju ponuđene proizvode – suhomesnate i pića, a ako im se šta svidelo – to su mogli i da kupe.

Bila je organizovana besplatna degustacija nove kobasice „Sviruline“ rumskog gastronoma Zorana Svirčeva Svirka, dok je riblji restoran „Konoba“ ponudio na probu riblje specijalitete, ali i puževe za koje je vladalo posebno interesovanje, pa su brzo i nestali sa štanda.

Na dva mesta su bile i kutije u koje su posetioci mogli da ubace svoje novčane priloge za postradale u poplavama.

U večernjim satima veliki broj Rumljana je imao priliku da uživa u koncertu „Nevernih beba“, a potom i da se upute na petu Foam Party ili na rumsko vašarište, gde se uz muziku pod šatorima i praseće i jagnjeće pečenje čekao zvaničan početak nadaleko čuvenog rumskog vašara.

Organizator ove manifestacije je Turistička organizacija Rume uz pokroviteljstvo opštine i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Na „Rumfestu“ je bio i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, koji je istakao da u Vojvodini ima preko 1.000 sličnih manifestacija koje se, one koje su pokazale da vrede, polako pozicioniraju kao turistički brend te sredine, ali i Vojvodine.

Zvanično, manifestaciju su otvorili članovi Udruženja Evropskih vitezova Sv Georgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari