Mlekara „Integral V“, dobila je od Ministarstva poljoprivrede sertifikat za izvoz mleka i mlečnih proizvoda u zemlje koje se nalaze van granica EU i SAD. Sertifikat bez koga od nedavno nije moguće mlečne proizvode plasirati van granica naše zemlje, trenutno poseduje svega desetak odsto od više od 250 mlekara, koliko ih posluje u Srbiji.

Zahvaljujući savremenoj opremi, 15 stalno zaposlenih radnika u mlekari „Integral V“ dnevno otkupi i preradi više od četiri hiljade litara mleka, koji do pogona mlekare stižu iz staja 109 poljoprivrednika sa padina Zlatara, Čemernice, Javora i Peštera. Mlekara „Integral V“ ove godine će, kako očekuju u poslovodstvu preduzeća, proizvesti i kupcima u vakum pakovanju isporučiti 125 tona punomasnog zlatarskog sira i paprike u pavlaci, gotovo 20 tona više nego lani. Najveći deo proizvodnje na tržištu se plasira posredstvom renomiranih hotela i restorana u Beogradu i Novom Sadu i prodajnih objekata veletrgovina „Rodić“ i „Merkator“.

– Sertifikat će nam omogućiti da i dalje budemo prisutni na tržištu Crne Gore, kao i da uskoro krenemo sa izvozom u BiH, a u dogledno vreme i u Rusiju. Nakon nedavne odluke Crne Gore da pooštri režim uvoza i uskladi ga sa međunarodnim pravilima, mlekare i ostali proizvođači prehrambenih proizvoda iz Srbije više nisu u mogućnosti da svoje proizvode, ukoliko ne poseduju sertifikat za izvoz, plasiraju van granica naše zemlje – kaže Božo Vasiljević, vlasnik mlekare „Integral V“.

Kako bi dobila ovaj sertifikat, mlekara „Integral V“ morala je da ispuni niz strogih veterinarskih i sanitarnih uslova u procesu proizvodnji, otkupa i prerade mleka. U pogon mlekare, koji je prošle godine iz gradskog naselja Zebinovac preseljen u adaptiranu menzu nekadašnje fabrike „Obuća – Zlatar“, uvedeno je i kompjutersko praćenje procesa rada, kao i svakodnevni nadzor kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda od strane inspekcijskih službi Ministarstva poljoprivrede.

– To jednostavno znači da se sertifikat, čije dobijanje je dug i složen proces, može izgubiti veoma lako, ukoliko se ne poštuju standardi u preradi mleka. Obzirom da je važnost sertifikata, odnosno dozvole za izvoz, godinu dana, neophodni su svakodnevna budnost i ozbiljnost u radu, kako bi dozvola za izvoz bila produžena na novih 12 meseci – kaže Vasiljević.

Bez izvoza u EU

Za dobijanje sertifikata za izvoz u zemlje EU i SAD, neophodno je ispuniti još strože uslove. Mada smo tehnološki opremljeni o izvozu u ove zemlje i ne razmišljamo jer, obzirom na trenutni kapacitet proizvodnje, nismo u mogućnosti da odgovorimo zahtevima tamošnjeg tržišta. Sve analize pokazuju da proizvođači iz Srbije, zbog niza faktora, ne bi bili ni u mogućnosti da ostvare profit zbog jake konkurencije – kaže Božo Vasiljević, vlasnik Mlekare „Integral V“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari